Solana’s inflatie valt veel hoger uit dan verklaard

Solana (SOL) is een inflatoire cryptocurrency, wat betekent dat de circulerende voorraad in de loop van de tijd toeneemt, waardoor de prijs wordt verwaterd. Deze economieën zijn ontworpen door het protocol; daarom moeten investeerders begrijpen hoe dit van invloed is op hun bezittingen en beslissingen.

Opvallend is dat er geen consensus bestaat over het exacte jaarlijkse inflatiepercentage voor Solana of andere cryptocurrencies. Gegevens kunnen variëren afhankelijk van de definitie van inflatie of circulerende voorraad van elke bron.

Ten eerste beschouwt de Solana Foundation alleen de uitgifte van nieuwe tokens om de validators van het netwerk te betalen als inflatie. Solana Labs heeft een vergelijkbaar begrip, volgens de documentatie.

Daarnaast vermeldt de documentatie van het project een jaarlijks disinflatiepercentage van ongeveer 15%. Zoals verklaard door de twee kernentiteiten achter het project, begon het uitgiftepercentage op 8% bij de lancering, volgens wat zij een “inflatieplanning” noemen, resulterend in een voorspelde langetermijninflatie van 1,5%. Interessant genoeg zou SOL op 7 februari een jaarlijks inflatiepercentage hebben van ongeveer 5,5% als we alleen naar de uitgifte kijken.

CoinCodex en Messari laten echter een aanzienlijk hoger jaarlijks inflatiepercentage zien door te kijken naar de toename van het effectieve circulerende aanbod. Deze platforms kunnen SOL-ontgrendelingen door het team, adviseurs, seed-investeerders en andere entiteiten overwegen die Solana hebben ontvangen uit de initiële willekeurige tokenverdeling.

Zo stelt CoinCodex bijvoorbeeld een jaarlijkse aanbodinflatie van 20,35% voor Solana op het moment van publicatie. Ondertussen toont de grafiek van Messari een jaarlijkse toename van 17,02% in het circulerende aanbod van SOL.

Dit is belangrijk omdat de echte economische effecten van inflatie verband houden met prijsverwatering en verkoopdruk. Dynamiek van vraag en aanbod hebben direct invloed op de prijsvorming en de ontdekking van eerlijke waarde. Daarom is het eerlijk om naar het effectieve circulerende aanbod te kijken bij het meten van het werkelijke jaarlijkse inflatiepercentage van Solana.

Al met al heeft Solana een relatief hoog jaarlijks inflatiepercentage van het aanbod in vergelijking met de meeste sterk gekapitaliseerde cryptocurrencies. Dit zou een netto negatief kunnen zijn voor SOL-investeerders als het digitale activum niet genoeg vraag verzamelt voor de token.

Solana zou handelen op $191,34 met de circulerende voorraad van november 2023 als het zijn all-time high marktkapitalisatie zou bereiken die SOL in 2021 op $260,06 waardeerde. Een verlies van $68,72 (26,4%), vergelijkbaar met de schattingen van het werkelijke jaarlijkse inflatiepercentage van het aanbod.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!