Wat is de reden achter de recente uitval van het Solana-netwerk?

Solana (SOL)-engineers hebben een nieuwe validator-softwareversie uitgebracht voor validator-operators om het Solana-netwerk na een uitval van enkele uren te upgraden en te herstarten. Alle Solana-gerelateerde activiteiten, waaronder spot- en derivatenhandel, staken en andere, zijn stopgezet nadat Solana om 10:00 UTC op dinsdag stopte met het verwerken van blokken.

Solana-status in de laatste post op 6 februari onthulde dat een nieuwe validator-softwareversie, releaseversie v1.17.20, beschikbaar is voor upgrade. Dit omvat een patch om het clusterprobleem op te lossen dat ervoor zorgde dat het netwerk stopte met werken. Ingenieurs uit het hele ecosysteem hebben de software-release klaargemaakt. Validator-operators wordt gevraagd zich voor te bereiden op een upgrade en herstart van het netwerk.

In een eerdere post zei het Solana-team: “Ingenieurs uit het hele ecosysteem onderzoeken een uitval op mainnet-beta. Het team werkt de gemeenschap in realtime bij naarmate er meer informatie beschikbaar komt.”

Volgens gegevens van Stakewiz is de start van het Solana-netwerk aan de gang nu validators de software-release installeren. Zodra 80% van het belang is herstart, zal het cluster de blokproductie hervatten vanaf slot 246464041. Op het moment van schrijven staat de herstartstatus op 40%.

De grootste crypto-exchange van Zuid-Korea, Upbit, heeft besloten tijdelijk stortingen en opnames voor SOL, GMT, RAY en ACS-tokens op te schorten vanwege de lopende uitval van het netwerk.

Solana Mainnet Beta heeft opnieuw aanzienlijke prestatievermindering ondervonden, vergelijkbaar met vorig jaar. De blockchain heeft in de afgelopen jaren meer dan een dozijn uitvallen gehad. De belangrijkste reden die door experts wordt genoemd, is het ontwerp van het systeem.

Solana behandelt al hun consensus on-chain, wat betekent dat alle validator-communicaties op de keten plaatsvinden, net als een transactie. Dit veroorzaakt een enorme toename van het transactievolume en de TPS.

Het Solana-netwerk heeft zijn 100% uptime een jaar lang gemist met 20 dagen, volgens gegevens van Solana Status. Het netwerk leed op 25 februari een grote storing gedurende 18 uur vanwege cluster-instabiliteit die optrad na de upgrade naar v1.14, waardoor de blokfinalisatie aanzienlijk vertraagde.

De SOL-prijs daalde met 4% na de storing, waarbij de prijs momenteel wordt verhandeld op $94. Het 24-uurs laagste en hoogste punt zijn respectievelijk $93.28 en $98.54.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!