Cryptomarkt maakt zich op voor rechtszaak SEC vs. Coinbase

De cryptocurrency-wereld maakt zich op voor de volgende grote juridische confrontatie met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), nu de toezichthouder zich voorbereidt op haar confrontatie met Coinbase voor de rechtbank. De beslissingshoorzitting over de petitie van Coinbase zal plaatsvinden op woensdag 17 januari.

De zaak heeft vergelijkingen opgeleverd met de lange juridische strijd van de SEC met Ripple en heeft vragen doen rijzen over de vraag of we aan de vooravond staan van een nieuwe langdurige gerechtelijke procedure. Meer details zullen naar voren komen na de hoorzitting van woensdag. De hoorzitting heeft echter vier mogelijke uitkomsten, elk met zijn eigen unieke implicaties:

Scenario 1: Rechter willigt Coinbase-verzoek “vooroordeel” in

Dit resultaat zou betekenen dat de hele zaak op het niveau van de rechtbank zou worden afgewezen. De SEC heeft dan de mogelijkheid om in beroep te gaan bij het Second Circuit Court of Appeals.

Scenario 2: Rechter aanvaardt zaak “zonder vooroordeel”

In dit scenario krijgt de SEC de gelegenheid om de klacht aan te passen om de door de rechter geconstateerde tekortkomingen aan te pakken. Als de rechtbank echter besluit dat de SEC geen bevoegdheid van het Congres heeft om cryptocurrency-beurzen te reguleren, zou het geen zin hebben om de verandering toe te staan.

Scenario 3: Rechter wijst verzoek van Coinbase af

De SEC staat voor een relatief lage hindernis om te winnen. Het enige wat ze hoeven te doen is laten zien dat ze feiten beweren die hun beweringen plausibel maken. Als de rechter het verzoek van Coinbase afwijst, zal de zaak nog een jaar of langer in behandeling blijven in afwachting van een kort geding, vergelijkbaar met de Ripple-zaak.

Scenario 4: Rechter willigt verzoek in met betrekking tot specifieke claims

De rechter kan het verzoek inwilligen met betrekking tot claims met betrekking tot 13 cryptocurrencies, maar afwijzen met betrekking tot de stakingsdienst. De zaak gaat dan over naar de ontdekkingsfase, die zich uitsluitend richt op de inzetdienst en of deze in aanmerking komt als een investeringscontract.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de rechter tijdens deze zitting een beslissing zal nemen, is het mogelijk dat de manier waarop hij vragen stelt aanwijzingen kan geven over de mogelijke uitkomst.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!