Ethereum-community verdeeld over gaslimiet-voorstel Vitalik Buterin

Op 10 januari hielden leden van het Onderzoeksteam van de Ethereum (ETH) Foundation een “Ask Me Anything” (AMA) sessie op Reddit, waarin Buterin pleitte voor een “bescheiden” toename van 33% in het gaslimiet:

“Eerlijk gezegd denk ik dat zelfs vandaag een bescheiden verhoging van de gaslimiet redelijk is. De gaslimiet is bijna drie jaar niet verhoogd, wat de langste periode is in de geschiedenis van het protocol (die 2x stijging in het diagram eind 2021 is “nep”, omdat het de overgang naar EIP-1559 weerspiegelt, die de “limiet” met 2x verhoogde, maar de daadwerkelijke gemiddelde gebruiksverhoging slechts ~9% was). Dus het verdelen van de winsten na 2021 van Moore’s Law 50/50 tussen verhoogde capaciteit en verhoogd gemak van synchroniseren/verifiëren zou een verhoging tot ongeveer 40 miljoen impliceren.”

Ethereum-ontwikkelaar Marius van der Wijden behandelde de complexiteiten van het verhogen van de gaslimiet van Ethereum in een gisteren gepubliceerde blogpost. Hij legde uit dat hoewel een hogere gaslimiet de transactie-verwerkingssnelheid zou kunnen verhogen, het ook verschillende risico’s met zich meebrengt, waaronder een toename van de grootte van de blockchain-staat en langere synchronisatietijden. In oktober 2023 vereiste de blockchain-staat ongeveer 267 GB, en een verhoging van de gaslimiet zou deze groei kunnen versnellen.

Van der Wijden benadrukte dat er geen directe oplossingen zijn voor het beheer van deze groeiende staat. Bovendien merkte hij de aanzienlijke groei van de volledige knoopgrootte van Ethereum op, van ongeveer 350 GB in 2021 tot meer dan 900 GB drie jaar later. Hij waarschuwde dat het verhogen van de gaslimiet de diversiteit van clients verder zou kunnen uitdagen en de ergste scenario’s zoals netwerkaanvallen zou kunnen verergeren. Van der Wijden suggereerde te wachten op de gevolgen van de aankomende EIP-4844 voordat er overwegingen worden gemaakt voor eventuele veranderingen in de gaslimiet, waarbij hij benadrukte dat er zorgvuldig moet worden nagedacht vanwege de breed gevolgen voor het netwerk.

Op 11 januari deelde Martin Köppelmann, medeoprichter van Gnosis, zijn perspectief op de transactiecapaciteit en kosten van Ethereum. Hij betoogde dat gezien de hoge vraag naar Ethereum-transacties, aangetoond door gebruikers die hoge prijzen betalen, het netwerk zou moeten streven naar een verhoging van de transactiecapaciteit. Hij erkende echter dat het vergroten van de capaciteit van Ethereum de kwaliteit ervan in gevaar zou kunnen brengen, wat mogelijk de decentralisatie en neutraliteit zou beïnvloeden.

Köppelmann wees erop dat alleen Layer 1 (L1) verbeteringen mogelijk niet voldoende zijn, maar dat Layer 2 (L2) oplossingen, die effectief de capaciteit van L1 vergroten, cruciaal zijn. Hij merkte op dat de kosten van L2 nog steeds belemmerend zijn voor veel toepassingen, waarbij hij de inspanningen van Gnosis Chain noemde om zich aan te passen aan de routekaart van Ethereum om transactiekosten te verminderen voor praktische toepassingen zoals kleine aankopen.

Met de nadruk op de noodzaak om transactiekosten te verlagen voor praktische toepassingen buiten speculatieve activiteiten, verwelkomde Köppelmann de lopende discussie over de capaciteit van Ethereum. Hij suggereerde dat incrementele veranderingen een haalbare aanpak zouden kunnen zijn, waarbij hij ook wees op het mogelijke effect van aanstaande netwerkupgrades zoals Dencun.

De gaslimiet is een cruciaal onderdeel van het Ethereum-netwerk en bepaalt de maximale hoeveelheid rekenwerk en gas die in elke blok kan worden besteed aan het uitvoeren van transacties of slimme contracten. Het wordt strategisch ingesteld om ervoor te zorgen dat blokken niet buitensporig groot worden, wat de prestaties en synchronisatie van het netwerk negatief zou kunnen beïnvloeden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!