ECB publiceert regelboek op basis van ontwerpvoorstel digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voortgang in de ontwikkeling van de digitale euro onthuld met de publicatie van een rapport waarin de vorderingen worden beschreven die zijn gemaakt door de Rulebook Development Group (RDG) van het digitale euro-schema.

De update volgt op een rapport van juni 2023 van dezelfde groep en benadrukt de voltooiing van de eerste hoofdstukken van het regelboek voor de digitale euro, in lijn met wettelijke voorstellen en ontwerpbeslissingen goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de ECB.

Het eerste ontwerp van het regelboek dient als een tussenversie en omvat functionele en operationele modellen, technische schema-eisen en het nalevingsmodel, waarin de rechten en verplichtingen van schemaleden worden beschreven op basis van het ontwerpwetsvoorstel. Volgens het rapport zal het eerste volledige ontwerp van het regelboek met alle hoofdstukken worden voorbereid tijdens de lopende digitale euro “voorbereidingsfase”.

Leden van de RDG, die consumenten, detailhandelaren en tussenpersonen vertegenwoordigen, hebben de afgelopen maanden samengewerkt aan de ontwikkeling van deze hoofdstukken, met nadruk op inclusiviteit en diverse perspectieven, aldus de ECB.

Het ontwerp van het regelboek wordt momenteel onderworpen aan een tussentijdse beoordeling, waardoor belanghebbenden de kans krijgen om het te onderzoeken en feedback te geven op de huidige staat ervan. De RDG overweegt aanpassingen te maken op basis van ontvangen feedback, met als doel een uitgebreid en aanpasbaar regelgevend kader te waarborgen.

Volgens de ECB is flexibiliteit een belangrijk kenmerk van het ontwerp van het regelboek, om ervoor te zorgen dat het in staat is om toekomstige aanpassingen te accommoderen in lijn met het wettelijke proces van de digitale euro.

In de voorbereidingsfase zal de RDG inspanningen intensiveren om het regelboek af te ronden, met het introduceren van aanvullende secties over gebruikerservaringseisen, merk- en communicatiestandaarden, certificeringsprocessen, test- en goedkeuringsprocedures, interne regels, risicobeheer en interoperabiliteit en implementatiespecificaties, aldus de verklaring van de ECB.

De ECB heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de lancering van een digitale euro, maar ECB-president Christine Lagarde staat bekend als een sterke voorstander van een Europese centrale-bank-digitaal geld (CBDC), evenals een criticus van particuliere cryptomunten.

Onder andere beweert de ECB-president dat haar zoon “bijna al” het geld dat hij in crypto investeerde, verloor. In september vorig jaar zei Lagarde dat een proef met de digitale euro “waarschijnlijk nog eens twee jaar zal duren, tenminste, voordat het de definitieve beslissing is”.

Destijds zei ze ook dat een euro CBDC het contante geld niet zal uitroeien, noch vervangen. “Als het gebruiksvriendelijk kan zijn, als het gratis kan zijn, als het een universele digitale betalingswijze kan zijn in het hele eurostelsel, denk ik dat het veel van de vakjes zal hebben aangevinkt, die ik als succesvol zou beschouwen”, merkte ze op.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!