SEC-voorzitter Gensler herziet Bitcoin ETF beleid

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft onthuld dat de toezichthouder opnieuw kijkt naar aanvragen voor spot bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) op basis van recente gerechtelijke uitspraken. “In het verleden hebben we een aantal van deze aanvragen afgewezen, maar de rechtbanken hier in het District of Columbia hebben zich daarover uitgesproken,” legde Gensler uit.

Gensler: ‘We kijken er opnieuw naar’

De voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, beantwoordde enkele vragen over spot bitcoin ETF-aanvragen in een interview met CNBC op donderdag.

“We hebben, denk ik, tussen de acht en twaalf aanvragen… die momenteel in behandeling zijn,” legde Gensler uit, waarbij hij benadrukte dat hij als voorzitter van de SEC geen vooroordeel heeft over een bepaalde aanvraag. Volgens openbare gegevens zijn er momenteel 13 aanvragen voor spot bitcoin ETF’s in behandeling bij de SEC.

“Zoals u wellicht weet, hebben we in het verleden een aantal van deze aanvragen afgewezen, maar de rechtbanken hier in het District of Columbia hebben zich daarover uitgesproken,” merkte de SEC-voorzitter op, en voegde eraan toe:

“Dus we kijken er opnieuw naar op basis van die gerechtelijke uitspraken.”

De opmerkingen van Gensler kwamen voort uit een juridisch geschil waarbij de SEC de aanvraag van Grayscale Investments om zijn bitcoin trust (GBTC) om te zetten in een spot bitcoin ETF afwees. De rechtbank beval vervolgens de SEC om de aanvraag van de crypto-asset manager opnieuw te beoordelen.

Toen hem werd gevraagd of de SEC bezwaar heeft tegen de uitspraak van de rechtbank in de Grayscale-zaak, zei Gensler: “We doen alles bij de Securities and Exchange Commission binnen de wetten die het Congres heeft aangenomen en hoe de rechtbanken deze interpreteren. We letten scherp op de economie.” Gensler vertelde deze week ook aan Bloomberg dat de effectenregulator handelt volgens haar bevoegdheden en hoe de rechtbanken deze interpreteren.

Wat betreft de cryptomarkt, verklaarde voorzitter Gensler: “Ik zou dit zeggen over de crypto-sector… Er is veel niet-naleving. Niet-naleving van de effectenwetten die er zijn om u de informatie te geven zodat u de beleggingsbeslissing kunt nemen, maar ook om u te beschermen tegen fraude en manipulatie. En er is veel te veel fraude en kwaadwillende actoren in de crypto-sector. Er is veel niet-naleving, niet alleen van de effectenwetten maar ook van andere wetten rondom witwassen van geld en de bescherming van het publiek tegen kwaadwillende actoren.” Hij benadrukte verder:

“Dit is een sector waar je nog steeds niet de fundamentele informatie hebt over veel van deze projecten. En de tussenpersonen van de zogenaamde crypto-uitwisselingen vermengen en doen dingen die we nergens anders in ons financiële systeem toestaan.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!