CBDC’s staan centraal voor financiële innovatie, aldus BIS-manager

Centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s) zijn cruciaal voor het innoveren van financiële systemen, en de private sector zal een belangrijke rol spelen bij het op de markt brengen ervan, zei Agustín Carstens, het hoofd van de Bank voor Internationale Betalingen. Carstens zei het volgende in een toespraak op een conferentie over CBDC’s in Basel, Zwitserland op woensdag:

“Of het nu in groothandelvorm is – als een soort digitale centrale bankreserve – of in detailhandelvorm – als een digitale bankbiljet – het wordt steeds duidelijker, tenminste voor mij, dat deze nieuwe vormen van geld centraal zullen staan in het toekomstige financiële systeem.”

Volgens de aanbeveling van de groep zijn centrale banken over de hele wereld bezig met het verkennen van het uitgeven van digitale versies van soevereine valuta’s. Maar monetaire autoriteiten zullen slechts een beperkte rol spelen bij de uitgifte van CBDC’s in vergelijking met de private sector, volgens Carstens. Hij vervolgde:

“De meeste klantgerichte diensten zullen in de bevoegdheid van de private sector blijven. Cyberweerbaarheid onder deze instellingen zal ook cruciaal zijn om vertrouwen in het systeem als geheel te behouden… En deze activiteit hoeft niet door individuele organisaties in isolatie te worden gedaan – we kunnen kennis delen. In feite is samenwerking tussen de private en publieke sectoren de sleutel om bestaande en opkomende cyberdreigingen te beheren.”

Carstens wees op beveiligingsuitdagingen bij het bedienen van CBDC-systemen, maar zei dat, om te slagen, “het cruciaal zal zijn om andere ontwerpdoelstellingen niet te negeren,” zoals het handhaven van een gepast niveau van privacy, vooral bij detailhandel CBDC’s.

“Centrale banken weten dat ze niet alleen de verantwoordelijkheid hebben om bij te blijven met het digitale tijdperk, maar om innovatie te leiden om ervoor te zorgen dat het het algemeen belang dient,” zei Carstens.

Hij riep onlangs landen op om relevante wetgeving op te stellen om de uitgifte van CBDC’s te ondersteunen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!