IMF directeur Georgieva roept op tot financiële inclusie via digitalisering

Kristalina Georgieva, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft verwezen naar digitalisering en haar relatie met “financiële inclusie.” Tijdens een keynote-toespraak op de Jaarlijkse Vergadering van het IMF in 2023 in Marrakesh, riep Georgieva op tot uitbreiding van deze digitaliseringsinitiatieven en verklaarde dat ze “duidelijk vruchten afwerpen” om meer mensen te bereiken. Georgieva verklaarde:

“Digitalisering is de belangrijkste manier waarop we financiële inclusie snel kunnen vergroten, en dat zagen we tijdens de COVID-pandemie. We zien nu dat er veel meer van deze op digitale technologie gebaseerde initiatieven zijn.”

Ze prees de eigenschappen van digitale innovaties en legde uit dat deze alomtegenwoordig zijn in de huidige economie. Ze verklaarde:

“Overal waar ik kijk, is het digitaal dat helpt om mensen te bereiken, investeringen te verplaatsen en op die basis de economie te versnellen. We weten dat digitalisering de transactiekosten verlaagt.”

Georgieva benadrukte dat de wereld waarin we vandaag leven heel anders is dan de wereld waarin zij opgroeide, met snelheid en onderlinge verbondenheid als kenmerken van de huidige economie. Ze benadrukte dat nu “alles veel sneller beweegt” en riep op om snelheid als een bron van kracht te benutten.

Georgieva definieerde vier factoren om digitalisering en financiële inclusie te bevorderen. De eerste factor is het opstellen van uitgebreide wereldwijde strategieën door overheden om initiatieven te leiden die gericht zijn op het vergroten van de financiële inclusie.

Georgieva verklaarde dat de Marokkaanse strategie voor financiële inclusie het land in staat heeft gesteld het aantal burgers met toegang tot een bankrekening te verhogen van 30% naar 50% in vijf jaar.

De tweede factor heeft te maken met het prioriteren van financiële integriteit en stabiliteit. Georgieva benadrukte de noodzaak om toezichts- en regelgevingskaders vast te stellen om de risico’s van een verhoogd niveau van financiële inclusie onder controle te houden.

De derde factor is het bevorderen van financiële en digitale innovaties die financiële instrumenten in staat stellen om meer mensen te bereiken, en de vierde factor heeft betrekking op het verkrijgen van nauwkeurigere financiële gegevens om de resultaten van toegepaste financiële strategieën te meten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!