Whale valt voor nep-ETF-nieuws en koopt voor miljarden in

Een whale deed een Bitcoin (BTC) futures-aankoop van $5,7 miljard na een vals rapport waarin werd gesuggereerd dat BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, goedkeuring had gekregen voor een BTC spot exchange-traded fund (ETF).

Ki Young Ju, mede-oprichter en CEO van marktbron CryptoQuant, benadrukte deze ontwikkeling op X. De stijging van de Bitcoin-koers op basis van het valse ETF-rapport leidde tot een hoge handelsactiviteit en het liquideren van short-posities. Ju bevestigde dat de markt $42 miljoen aan liquidaties heeft gezien.

In tegenstelling tot aanvankelijke speculatie kwalificeert deze marktstijging zich niet als een traditionele short squeeze, aldus Ju. Hoewel talrijke short-posities werden gesloten, vormde de gedwongen liquidatie van deze posities een relatief klein deel van de algehele handelsgekte.

Opvallend genoeg werd de enorme aankoop van $5,7 miljard aan BTC-futures weerspiegeld in het totale taker-volume op de markt. Taker-volume verwijst naar het volume van transacties die onmiddellijk tegen marktprijzen worden uitgevoerd.

Maartunn, een analist bij CryptoQuant, bevestigde dat het taker-koopvolume steeg tot $5,7 miljard, terwijl het taker-verkoopvolume steeg tot $5,3 miljard. Dit aanzienlijke taker-volume was het hoogste dat in twee jaar in de markt was geregistreerd, wat de impact van het BTC ETF-rapport benadrukte.

De stijging in marktorders werd aangedreven door degenen die wilden profiteren van het nieuws over de BlackRock ETF. Marktorders, die onmiddellijke uitvoering tegen de geldende marktprijzen mogelijk maken, werden geprefereerd door handelaren die tijdens deze prijsrally op de markt wilden komen.

Prominente cryptomedia-uitgever Cointelegraph tweette gisteren dat de Amerikaanse SEC goedkeuring had verleend voor de iShares Bitcoin-spot ETF-aanvraag van BlackRock. Het rapport wekte optimisme binnen de cryptogemeenschap en leidde tot een scherpe stijging in de vraag.

Deze vraag zorgde voor een stijging in het handelsvolume van Bitcoin op spot- en futures-beurzen, wat leidde tot een snelle stijging van de activaprijs. Bitcoin was al opwaarts gericht op het moment van de bekendmaking. Het rapport versterkte de rally en leidde tot de $30.000 grens.

Het rapport werd ontzenuwd door Fox Business Journalist Eleanor Terrett, die zei dat BlackRock had bevestigd dat hun ETF-aanvraag nog in behandeling was. Cointelegraph trok de verklaring in en bood excuses aan, maar de schade was al geleden, met $84 miljoen aan geliquideerde shorts gisteren, volgens gegevens van Coinglass.

Rollbit, een op Ethereum gebaseerd crypto-gericht casino- en handelsplatform, deelde een momentopname van een gebruiker genaamd Cointelegraph die $50.000 omzette in $2,2 miljoen in een BTC long-trade. Deze momentopname is echter niet geverifieerd op het moment van publicatie en kan slechts een poging tot humor zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!