Econoom voorspelt minimaal een korte recessie in de VS

De welbekende Econoom Nouriel “Dr. Doom” Roubini heeft onlangs de kracht van de Amerikaanse economie geprezen, ondanks het strakke monetaire beleid van de Federal Reserve.

In een recent Bloomberg Television-interview zei Roubini dat de VS doorgaat met stijgen terwijl andere grote economieën beginnen te krimpen. Hij zei het volgende:

“Het was verrassend dat, gezien de omvang van de monetaire verkrapping, sommige economieën veerkrachtig zijn gebleken. Maar de meest veerkrachtige economie is de Verenigde Staten…

De eurozone gaat richting een oppervlakkige recessie… China is een structureel probleem. Je generaliseert dus een beetje wat er nu gebeurt in de wereldeconomie. De VS zijn op dit moment waarschijnlijk het lichtpuntje.”

Terwijl de Amerikaanse economie haar spieren spant, gaf Roubini aan dat dit de Fed er waarschijnlijk toe zal aanzetten de rente te blijven verhogen. Een groeiende Amerikaanse economie duidt erop dat er nog steeds veel liquiditeit in het systeem zit, wat niet veel goeds voorspelt voor de campagne van de Fed om de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van 2%. Zo gaf hij het onderstaande aan:

“In de VS is de economie, paradoxaal genoeg, tot nu toe, ondanks de renteverhogingen door de Fed tot boven de 5%, de laatste tijd gegroeid boven de potentieel krappe arbeidsmarkt en de krappe goederenmarkt. Dat is goed nieuws in termen van het bereiken van een zachte landing, maar het is feitelijk slecht nieuws voor de Fed, omdat het impliceert dat de Fed nog niet klaar is.

Het kan zijn dat hij nog een of twee keer moet verhogen. Uiteindelijk zou de Fed Funds-rente een 6 (6%) kunnen krijgen in plaats van een vijf (5%). En hoe meer dat gebeurt, hoe groter het risico dat er uiteindelijk op zijn minst een korte en oppervlakkige recessie zal plaatsvinden. Maar de economische cijfers zijn de laatste tijd redelijk sterk, ook al zijn ze aan het vertragen.”

Eerder vandaag plaatsten wij ook al een artikel waarin de bekende Shark Tank-investeerder Kevin O’Leary aangaf dat het Amerikaanse banksysteem op weg is naar een periode van grote consolidatie na een verlies aan vertrouwen in de financiële sector. De durfkapitalist zei tevens dat het aantal regionale banken in de Verenigde Staten de komende jaren waarschijnlijk met de helft zal dalen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!