Amerikanen verliezen hun vertrouwen in banken

De bekende Shark Tank-investeerder Kevin O’Leary heeft onlangs aangegeven dat het Amerikaanse banksysteem op weg is naar een periode van grote consolidatie na een verlies aan vertrouwen in de financiële sector.

In een recent Fox News-interview zei de durfkapitalist dat het aantal regionale banken in de Verenigde Staten de komende jaren waarschijnlijk met de helft zal dalen. Hij gaf het onderstaande aan:

“We hebben 4.100 regionale banken in Amerika. Waarschijnlijk zullen dat er de komende drie jaar nog maar 2.000 zijn. Ze gaan consolideren…

Mensen zijn erg nerveus als ze hun geld op de bank willen zetten, want als een andere bank failliet gaat en jij hebt jouw geld daar, dan heb je op dit moment slechts een garantie van $250.000.”

De voorspelling van O’Leary komt op het moment dat uit nieuwe gegevens blijkt dat spaarders gedurende vijf opeenvolgende kwartalen geld uit het Amerikaanse banksysteem hebben gehaald.

Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) zijn de totale deposito’s gestegen van $18,7 biljoen aan het einde van het eerste kwartaal naar $18,6 biljoen aan het einde van het tweede kwartaal – een daling van $100 miljard op kwartaalbasis.

Hoewel het tempo van de depositovlucht is afgenomen, gaf Martin J. Gruenberg, voorzitter van de FDIC Board of Directors, dat Amerikanen geld blijven onttrekken aan banken om andere mogelijkheden te zoeken die hogere rente genereren. Hij zei het volgende:

“De totale stortingen bedroegen $18,6 biljoen, een daling van 0,5 procent op kwartaalbasis, een daling ten opzichte van de daling van 2,5% die in het eerste kwartaal werd gerapporteerd.

In het tweede kwartaal zagen we de voortzetting van de trend waarin klanten actief op zoek zijn naar hogere rendementen.

Lager verdienende rekeningen zoals transactierekeningen, geldmarktdeposito’s en andere spaarrekeningen daalden tijdens het kwartaal met $412,8 miljard, terwijl termijndeposito’s met $306,7 miljard stegen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!