Op 23 augustus presenteerde Citi een uitgebreide analyse van de ontwikkelingen en uitdagingen waarmee de sector van digitale activa en blockchain-technologie wordt geconfronteerd. Ondanks de tegenslagen in 2022, met name voor sommige cryptobedrijven zoals FTX, biedt het onderzoek een optimistisch perspectief op de evolutie van gedistributeerde grootboek technologie (DLT) en digitale activa.
Het rapport wijst erop dat een groter aantal bedrijven nu bezig is met en interesse toont in DLT en digitale activa. De gegevens tonen een aanzienlijke stijging, van 47% van de bedrijven in 2022 naar 74% in 2023. Deze grotere betrokkenheid heeft geleid tot het beheer van miljarden USD via DLT-platforms, waarbij meer dan 20 belangrijke mondiale financiële instellingen betrokken zijn.
Opmerkelijk is dat de uitdagingen waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd, minder te maken hebben met de technologie zelf en meer met de implementatie ervan. De belangrijkste problemen hebben vaak te maken met menselijke en procedurele aspecten van het integreren van nieuwe systemen.
Citi merkt ook op dat verschillende regio’s over de hele wereld unieke benaderingen hebben gekozen voor de adoptie en regulering van cryptocurrency. Zo ligt in Azië en Latijns-Amerika de nadruk vooral op het verbeteren van institutionele liquiditeit en het vergroten van de toegankelijkheid ervan voor een grotere bevolking.
Dit terwijl Europa sterk de nadruk op regulerende maatregelen, met name via initiatieven zoals de Markets in Crypto Assets (MiCA). Tot slot heeft Noord-Amerika tevens gunstige resultaten waargenomen van de tokenisatie van diverse activaklassen.
Desondanks is een consistente zorg die het rapport heeft waargenomen, de onzekerheid rondom regelgeving. In het rapport gaf namelijk 51% van de respondenten aan dat onduidelijke regelgeving de voortgang zou kunnen belemmeren, met name in Noord-Amerika en Europa.
Tegelijkertijd wint de sector van digitale valuta, met name centrale bank digitale valuta (CBDC’s), aan populariteit. Op dit moment verwacht 87% van de marktdeelnemers dat deze sector tegen 2026 levensvatbaar zal worden, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar, toen dit percentage op 72% lag.
Over het algemeen lijkt de groeisnelheid van blockchain-technologie robuuster te zijn dan die van het algemene cryptolandschap. Dit kan worden toegeschreven aan de recente uitdagingen waarvoor de crypto-industrie staat.
Ter illustratie, 87% van de bewaarders zijn actief betrokken bij DLT- en digitale activaprojecten. Echter, slechts 25% van de eigenaren van activa heeft actieve projecten, en een aanzienlijke 75% van institutionele investeerders blijft niet betrokken.
De analyse van Citi eindigt met nadruk op de transformerende mogelijkheden van blockchain. Buiten experimenten kan de technologie aanzienlijke waarde bieden bij het stroomlijnen van processen. Niettemin zal voor bedrijven om het volledige potentieel te benutten, aanzienlijke investeringen in het herstructureren van processen en systemen essentieel zijn.