Wetsvoorstellen in de VS gaan duidelijkheid scheppen over de crypto-sector

In een recente ontwikkeling heeft Patrick McHenry, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Commissie voor Financiële Diensten (FSC), een aankondiging gedaan over de markering van verschillende wetsvoorstellen gericht op het bieden van regelgevende duidelijkheid voor het ecosysteem van digitale activa, waaronder cryptocurrencies, blockchain-ontwikkeling en stablecoin-betalingen.

Van de wetgeving die op 26 juli wordt gemarkeerd, springen drie wetsvoorstellen eruit vanwege hun focus op de digitale activaruimte. Het eerste wetsvoorstel, H.R. 4763, bekend als de Wet voor Financiële Innovatie en Technologie voor de 21e eeuw, beoogt een kader voor de marktstructuur van digitale activa op te zetten dat is afgestemd op de unieke kenmerken van digitale activa. Dit kader heeft tot doel een duidelijker regelgevend klimaat te bieden voor deelnemers aan de digitale activamarkt.

Het tweede wetsvoorstel, H.R. 4766, getiteld de Wet voor Duidelijkheid van Stablecoins voor 2023, is het geesteskind van voorzitter Patrick McHenry. Het primaire doel is om regelgevende duidelijkheid te scheppen voor stablecoins die bedoeld zijn voor gebruik als betaalmiddel. Stablecoins, die cryptocurrencies zijn gekoppeld aan een stabiel actief zoals een fiat-valuta, zijn populair geworden vanwege hun potentiële gebruik in betalingen en geldovermakingen. Dit wetsvoorstel behandelt mogelijke regelgevende onduidelijkheden rond stablecoins en zorgt voor een veiliger omgeving voor gebruikers en investeerders.

De derde belangrijke wetgeving die wordt gemarkeerd is H.R. 1747, de Wet voor Zekerheid van Blockchain-regelgeving. Dit wetsvoorstel stelt voor om blockchain-ontwikkelaars vrij te stellen van de verplichting om licenties te verkrijgen, op voorwaarde dat hun activiteiten geen betrekking hebben op de omgang met cryptocurrencies. Door deze ontwikkelaars vrij te stellen van tijdrovende licentievereisten, beoogt de wetgeving innovatie en groei in de blockchain-ontwikkelingsruimte te bevorderen, met behoud van de juiste regelgevende controle voor cryptocurrency-gerelateerde activiteiten.

De beslissing om de markering uit te voeren op deze cruciale wetsvoorstellen werd genomen een dag na de introductie van de Wet voor Financiële Innovatie en Technologie voor de 21e eeuw, waarbij de urgentie en het belang van het opzetten van een functioneel regelgevingskader voor de snel evoluerende digitale activa-industrie werden benadrukt.

De Amerikaanse vertegenwoordiger French Hill, die voorzitter is van de subcommissie voor digitale activa, benadrukte dat een robuust regelgevingskader essentieel is om investeerders te beschermen tegen financiële fraude. Hij noemde de mogelijke voordelen van de voorgestelde wetgeving en verklaarde dat dit niet alleen gevallen zoals het vermeende stelen van klantengelden door FTX zou voorkomen, maar ook duidelijke regels en consumentenbescherming zou bieden voor marktdeelnemers.

Tegelijkertijd kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) plannen aan om zijn team voor crypto-misdaden te versterken. Het DoJ zal twee bestaande teams, de Afdeling voor Computercriminaliteit en Intellectueel Eigendom (CCIPS) en het Nationale Team voor Handhaving van Cryptocurrencies (NCET), samenvoegen tot een enkele, grotere structuur met extra middelen. Met deze stap wordt beoogd het aantal strafrechtelijke aanklagers van de divisie dat beschikbaar is om met crypto-gerelateerde zaken om te gaan, aanzienlijk te vergroten, meer dan het dubbele van de huidige capaciteit.

Met deze wetgevings- en regelgevingsinitiatieven en de versterkte toewijding van het DoJ om crypto-gerelateerde misdaden aan te pakken, zet de Amerikaanse regering significante stappen richting het creëren van een goed gedefinieerd en veilig ecosysteem voor digitale activa, waarbij innovatie wordt gestimuleerd en tegelijkertijd consumenten en investeerders worden beschermd. De aankomende markering op 26 juli zal een cruciale gebeurtenis zijn om te volgen, aangezien dit het pad zou kunnen effenen voor aanzienlijke ontwikkelingen in de regulering van cryptocurrencies, blockchain en stablecoin-betalingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!