Huidige modellen van CBDC’s zijn volgens Fadi Aboualfa, hoofdonderzoeker bij crypto-makelaardij Copper, “geen levensvatbaar equivalent van contant geld dat mensen in hun dagelijkse transacties kunnen gebruiken”. Centrale banken zijn namelijk bezig met onderzoek naar of het uitvoeren van proefprojecten met CBDC-pilots, waarbij de Bank for International Settlements (BIS) een “geünificeerd grootboeksysteem” voor wereldwijde interoperabiliteit ontwikkelt.
Aboualfa twijfelde echter aan de haalbaarheid van de huidige modellen. Hij gaf namelijk het onderstaande hierover aan:
“Er is nog geen daadwerkelijk CBDC-model dat technisch gezien een vervanging is voor contant geld. Ze hebben allemaal verschillende gebreken en het uitgeven van een CBDC door een centrale bank zou om meerdere redenen een enorme onderneming zijn.”
De onderzoeker legde uit dat centrale bank digitale valuta (CBDC’s) op twee verschillende manieren kunnen worden uitgegeven: rechtstreeks door een centrale bank of via commerciële banken. Hij zei dat centrale banken niet over het talent of de infrastructuur beschikken om een volledig geautomatiseerd gedecentraliseerd equivalent van contant geld te beheren. Hij voegde hieraan toe:
“Elk CBDC-ontwerp van een centrale bank creëert zijn eigen geïsoleerde aanpak en de infrastructuur voor retail-wallets is er nog niet.”
In het geval van CBDC’s die worden uitgegeven door tussenbanken, zei Aboualfa dat er vertrouwensproblemen kunnen ontstaan als tokens specifieke branding van commerciële banken hebben. “CBDC’s die worden uitgegeven door commerciële banken kunnen tot chaos leiden op gedecentraliseerde open markten als er schandalig nieuws naar buiten komt over een van de banken”, voegde hij eraan toe.
Hij benadrukte de complexiteit van het tot stand brengen van handelsparen en de moeilijkheid om een vaste wisselkoers tussen CBDC-merken uitgegeven door commerciële banken te handhaven. Aboualfa gebruikte Silicon Valley Bank als voorbeeld en zei dat als zij een CBDC had uitgegeven, consumenten het vertrouwen zouden hebben verloren zodra de bank in problemen zou komen, waardoor de waarde van hun token niet meer gelijk zou zijn aan andere aan de dollar gekoppelde CBDC’s.
Hij voegde eraan toe dat er onvoldoende rekening is gehouden met de cruciale factor van interoperabiliteit van CBDC’s. Volgens Aboualfa wijzen de huidige ontwerpen op meerdere blockchains waarbij tussenpersonen de controle hebben over de stroom van transacties. Aboualfa gaf het volgende aan:
“In de foutieve zoektocht naar gemeenschappelijke standaarden en het gebruik van blockchain, hoe kan iedereen het dan eens worden over het ontwerp en de structuur van een CBDC wereldwijd tegelijkertijd? De ontwerpen en modellen moeten integratie mogelijk maken, geen afhankelijkheid van specifieke leveranciers, en elke centrale bank zal andere overwegingen en eisen hebben.”