Oud-SEC-voorzitter waarschuwt: Stap nu uit de cryptomarkt!

In een duidelijke waarschuwing heeft voormalig voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), John Reed Stark, een dringende oproep geplaatst om nu uit de cryptomarkt te stappen. Bovendien wees hij op recente rechtszaken tegen Binance Holdings Ltd. en Coinbase en noemde deze als kritieke redenen voor zijn bezorgdheid.

Stark staat achter de SEC

Benadrukkend dat crypto handelsplatforms een hoog risico met zich meebrengen, stelde Stark op Twitter dat de SEC het bij het rechte eind heeft met hun handhavingsinspanningen met betrekking tot crypto. Volgens hem opereren deze platforms zonder de juiste registratie bij de SEC, waardoor ze verstoken blijven van operationeel toezicht en bescherming van klanten.

Op dezelfde noot wees Stark erop dat het ontbreken van regelgevend toezicht leidt tot aanzienlijke hiaten in de bescherming van klanten en het bijhouden van gegevens. Hij benadrukte verder dat de platforms zich niet houden aan Amerikaanse regelgeving inzake marktmanipulatie, handel met voorkennis en handel tegen klanten. Als gevolg daarvan onderstreepte hij het ontbreken van prijsstelling- of orderstroomvereisten op deze platforms.

Bovendien betoogde Stark dat cryptobeurzen niet verplicht zijn om zich te houden aan normen voor cyberbeveiliging of privacybescherming, geen interne nalevingsvereisten hebben en geen aandacht besteden aan klachten van klanten. Verder wees hij op het ontbreken van minimale financiële normen voor de bedrijfsvoering, wat een somber beeld schetst van de huidige staat van deze platforms.

Handelsvolumes blijven dalen

Deze waarschuwing komt op een moment dat gecentraliseerde beurzen al te maken hebben met dalende handelsvolumes. Zelfs vóór de recente juridische acties was er in mei een scherpe daling te zien in het handelsvolume op gecentraliseerde beurzen, terwijl het handelsvolume op gedecentraliseerde beurzen licht toenam.

Het advies van Stark sluit aan bij een groeiend sentiment onder investeerders die bezorgd zijn over de regelgevende onzekerheden rondom cryptoplatforms. De combinatie van juridische onderzoeken, ontoereikende waarborgen en een gebrek aan nalevingsmaatregelen heeft velen ertoe aangezet om alternatieve gedecentraliseerde opties te zoeken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!