Noorwegen gaat wellicht eigen crypto-regelgeving hanteren

Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, heeft haar jaarlijkse “Rapport over financiële infrastructuur” gepubliceerd. In het rapport is aanzienlijke aandacht besteed aan crypto-activa en de vraag of Noorwegen afhankelijk moet zijn van internationale regelgevende voorbeelden om de markt te controleren.

De regelgeving Markets in Crypto-Assets (MiCA) van de Europese Unie zal naar verwachting binnen een jaar of twee van kracht worden en “waarschijnlijk ook van toepassing zijn op Noorwegen”. Noorwegen is lid van de Europese Economische Ruimte, maar geen lid van de EU. Als gevolg hiervan zal het Ministerie van Financiën de relevantie en implementatie in Noorwegen beoordelen, merkte Norges Bank op.

Volgens Norges Bank is MiCA mogelijk niet adequaat voor alle behoeften op het gebied van crypto-regelgeving. Het gaf het volgende aan:

“Dergelijke specifieke regelgeving slaagt er vaak niet in om de risico’s met betrekking tot de nieuwste technologische ontwikkelingen en activiteiten te dekken, en kan daarom onvoldoende veerkrachtig zijn.”

De bank ging verder met te wijzen op tekortkomingen in de regelgeving voor gedecentraliseerde financiën als voorbeeld van dit probleem in MiCA, waarbij het aangaf dat de kwaliteit van de regelgeving een psychologisch effect heeft.

“Om een ex-ante disciplinair effect te hebben, is het noodzakelijk dat deelnemers de kans op detectie voldoende hoog inschatten,” aldus de bank. Dit is relevant voor andere autoriteiten, maar de bank “zou bijdragen aan dergelijke beoordelingen,” voegde ze eraan toe.

Het rapport suggereert dat verdere ontwikkeling van MiCA kan worden beïnvloed door nationale belangen die Noorwegen niet deelt. Daarom “zouden Noorse autoriteiten moeten overwegen om sneller te handelen in plaats van te wachten op internationale regelgevende oplossingen”. Zonder een dergelijke stap kunnen “private entiteiten” onevenredige invloed hebben op de Noorse regelgeving, zoals belastingheffing, aldus de bank.

Het gebrek aan ervaring met crypto-activa vanwege hun nieuwigheid kan een belemmering vormen voor goede regelgeving. De mate waarin de huidige wetgeving effectief is in het reguleren van crypto, is een van de belangrijke vragen die nog moeten worden beantwoord, vervolgde de bank. Het verklaarde ook dat zij haar onderzoek naar een digitale valuta van de centrale bank voortzet en later dit jaar haar bevindingen zal publiceren.

In een recent gepubliceerd rapport heeft de centrale bank van Noorwegen tevens een voorstel naar voren gebracht waarin beleidsmakers wereden aangespoord om zorgvuldig de creatie van een alomvattende nationale strategie voor de regulering van cryptocurrencies te overwegen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!