EU zet handtekening onder MiCA-wetgeving

Functionarissen van de Europese Unie hebben het veelbesproken wetsvoorstel in de crypto-industrie, bekend als Markets in Crypto-Assets (of MiCA), ondertekend en tot wet gemaakt na de definitieve goedkeuring door de ministers van Financiën.

Op 31 mei hebben de Zweedse minister van Plattelandszaken, Peter Kullgren, en de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, het langverwachte wettelijke kader voor cryptocurrency ondertekend, ongeveer drie jaar nadat de Europese Commissie de maatregel had geïntroduceerd.

Het duurde zolang omdat wetgevers in de EU het MiCA-kader van het ene wetgevende orgaan naar het andere doorgestuurd hebben, waarbij verschillende aspecten van het wetsvoorstel onderwerp van debat waren, voordat het definitieve goedkeuring kreeg.

MiCA heeft tot doel een consistent regelgevend kader voor cryptocurrencies te creëren onder de lidstaten van de EU. Na de ondertekeningsceremonie wordt verwacht dat het kader van kracht zal worden na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie, waarbij veel van de regelgeving van MiCA met betrekking tot crypto-bedrijven waarschijnlijk ergens in 2024 zal beginnen.

Omdat MiCA voor het eerst werd opgesteld in 2020, hebben sommige EU-wetgevers gesuggereerd dat een breder kader noodzakelijk was in navolging van de crypto-marktcrash en geruchtmakende faillissementen in 2022, waaronder FTX, BlockFi en Celsius. President van de Europese Centrale Bank, Als gevolg hiervan heeft Christine Lagarde, “MiCA II” voorgesteld die voortbouwt op het werk van het eerste kader. Hoe deze er precies uit gaat zien, moet echter nog blijken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!