EU kan veto inzetten om grote stablecoins te blokkeren

De voorzitter van de Europese Bankautoriteit (EBA), José Manuel Campa, heeft gezegd dat centrale banken grote stablecoins moeten kunnen blokkeren als ze vrezen dat deze het monetair beleid zouden kunnen verstoren. Hij noemde de zorgen dat het gebruik van permissionless blockchains financieel onverantwoord zou kunnen zijn.

In de komende maanden zal Campa de gedetailleerde regels uiteenzetten om de Europese regelgeving voor markten in cryptotokens (MiCA) te implementeren, een baanbrekend kader dat stablecoin-uitgevers zal verplichten een vergunning te verkrijgen en geschikte reserves aan te houden. Campa gaf het volgende aan tijdens een evenement georganiseerd door het onderzoeksinstituut OMFIF op donderdag:

“Centrale banken zouden de macht moeten hebben om de wijdverspreide introductie van zogenaamde stablecoins te blokkeren als deze de openbare beleidsdoelen aantasten, waaronder financiële stabiliteit of monetair beleid.”

Het agentschap van Campa zal ook verantwoordelijk zijn voor direct toezicht op grote uitgevers onder MiCA. MiCA stelt centrale banken in staat om in te grijpen bij voorstellen voor de uitgifte van nieuwe stablecoins, aangeduid als “asset-referenced tokens” in MiCA. Het vereist ook dat de uitgifte stopt als de tokens wijdverspreid worden gebruikt met meer dan 1 miljoen transacties per dag. Verschillende regels gelden voor stablecoins die gekoppeld zijn aan de waarde van één fiat-valuta, bekend als e-moneytokens.

Campa zei dat hij een toekomst kon zien waarin stablecoins “nog relevanter zullen worden” als betaalmiddel, net zoals private betalingssystemen nu het geld van de centrale bank aanvullen – maar benadrukte dat ze moeten voldoen aan “verstandige richtlijnen”, inclusief de naleving van anti-witwaswetten.

In antwoord op een verdere vraag van de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission, Timothy Massad, leek Campa ook zorgen te delen die zijn geuit door de Amerikaanse centrale bank, Federal Deposit Insurance Corporation en Office of the Comptroller of the Currency dat stablecoins op gedecentraliseerde, permissionless blockchains mogelijk onveilig of onverantwoord zouden kunnen zijn. Campa voegde het volgende toe:

“EU-stablecoin-uitgevers moeten toestemming vragen… je moet je project naar voren brengen en dat project moet worden beoordeeld, met name voor de zorgen die door de Amerikaanse toezichthouders naar voren zijn gebracht.”

“Alle uitgevers zullen in de toekomst worden onderworpen aan een robuust machtigings- en toezichtkader”, zei Campa, inclusief prudentieel bestuur, bedrijfsvoering en aflossingsregelingen, waarbij de grootste uitgevers te maken krijgen met “verbeterde stresstesten” van hun reserves.

MiCA staat op het punt om definitieve goedkeuring te krijgen van de ministers van Financiën volgende week, en de bepalingen zullen waarschijnlijk van kracht worden rond juli 2024. Belangrijke spelers zoals Circle en Unstoppable Finance hebben al aangekondigd dat ze van plan zijn om stablecoins uit te geven onder MiCA.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!