Bitcoin-mining nano-chip wordt open source gemaakt

Block, het financiële diensten- en technologiebedrijf dat eigendom is van voormalig Twitter CEO Jack Dorsey, heeft aangekondigd dat het het prototype ontwerp van zijn nieuwe vijf-nanometer (5nm) Bitcoin (BTC) mining-chip heeft voltooid. Volgens hen is de chip essentieel voor het decentraliseren van de levering van Bitcoin-miningplatforms.

Volgens een blogpost die op 28 april is gepubliceerd, legde Block uit dat het ontwikkelen van Bitcoin-mining ASIC-platforms zowel financieel als technisch uitdagend is. Het resultaat hiervan is de overmatige concentratie van op maat gemaakte Bitcoin-mining-silicium in handen van enkele geselecteerde bedrijven. Block acht deze centralisatie schadelijk voor zowel mijnwerkers als het Bitcoin-netwerk als geheel.

Opmerkelijk genoeg schreef het in San Francisco gevestigde bedrijf dat het van plan is om Bitcoin-miningtechnologie “open source” te maken waar mogelijk door standalone ASIC’s en andere hardware-componenten te verkopen om innovatie te optimaliseren en de omvang van het Bitcoin-mining-hardware-ecosysteem te maximaliseren.

De post voegde eraan toe dat de stappen die de afgelopen maanden zijn genomen, het bedrijf in staat zullen stellen om te experimenteren met nieuwe ontwerpen en hen te helpen bij het op de markt brengen van efficiëntere en betaalbare Bitcoin-mining-chips. Om deze ontwikkeling te versnellen, voegde Block eraan toe dat het een grote batch ASIC-chips van Intel heeft gekocht.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Op 18 april kondigde Intel aan dat het geen nieuwe bestellingen meer zal aannemen voor zijn Blockscale 1000-serie ASIC’s tegen 20 oktober en de verzending in april 2024 zal beëindigen als onderdeel van kostenbesparende maatregelen. Block zegt dat deze grote inname van ASIC’s van Intel zal helpen bij het versnellen van de ontwikkeling van zijn eigen 3nm-chip, die volgens hen bij de lancering de meest geavanceerde chip tot nu toe zou zijn. Het onderstaande werd aangegeven:

“We kunnen ons ontwerpteam nu exclusief richten op de ontwikkeling van cutting edge 3 nanometer ASIC’s.”

De schaal van een nanometer (1nm) is ongeveer gelijk aan de breedte van twee silicium-atomen. Naarmate de onderdelen van de chips kleiner worden, kunnen er meer transistors in een siliciummat ontstaan van dezelfde grootte. Door de algehele grootte te verminderen, reist de elektrische stroom minder afstand in de schakeling om een berekening uit te voeren, wat betekent dat de algehele efficiëntie wordt verbeterd en de hoeveelheid geproduceerde warmte wordt verminderd.

Het is de moeite waard om op te merken dat 5 nanometer ASIC-chips al een tijdje bestaan, waarbij de vroegste 5nm ASIC in 2021 werd uitgebracht door het Chinese mijnbouwbedrijf Canaan. Momenteel draaien de meeste Bitcoin mining ASIC’s op 5nm chips, maar geen enkel bedrijf heeft zijn ASIC-chipontwerpen open source gemaakt.

ASIC staat voor “application-specific integrated circuit” en verwijst naar een geautomatiseerd apparaat dat is geoptimaliseerd voor het voltooien van één computationele functie en wordt typisch gebruikt voor het delven van Proof-of-Work (PoW) cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!