Bitcoin faalt in de Centraal-Afrikaanse Republiek

In april 2022 adopteerde de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel en werd daarmee het tweede land in de geschiedenis dat dit deed. Slechts een jaar later kwam de natie echter op haar besluit terug. Maar wat zijn de redenen achter deze beslissing van de CAR?

Infrastructuur was niet klaar voor BTC

De CAR – een van de armste landen ter wereld, met ongeveer 79% van de 4,7 miljoen inwoners die in armoede leven – kampt met tal van obstakels, zoals politieke instabiliteit, ontoereikende infrastructuur en voedseltekorten. Naar verluidt hebben meer dan drie miljoen mensen in het land humanitaire hulp nodig, terwijl meer dan 85% van de bevolking geen elektriciteit heeft.

Hierbij is ook gelijk duidelijk dat één van de belangrijkste belemmeringen voor het succes van het Bitcoin-project in de CAR ongetwijfeld de beperkte internettoegang van het land was. Met slechts ongeveer 10% procent van de bevolking die toegang heeft tot internet, was een brede acceptatie van de koningsmunt hoogst onwaarschijnlijk.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Hoewel Bitcoin heeft geholpen om de banklozen wereldwijd te bankieren, kan de digitale valuta alleen niet alle onderliggende infrastructuurproblemen van een land oplossen. En hoewel Bitcoin veerkrachtig kan zijn buiten het netwerk, belemmert het gebrek aan basisvoorzieningen zoals elektriciteit en internet in CAR waarschijnlijk de verspreiding en bruikbaarheid van Bitcoin daar.

Uiteindelijk zijn de economische voordelen, die werden beloofd door de voorstanders van Bitcoin in de CAR, nooit uitgekomen. Ambitieuze projecten, zoals het bouwen van een ‘Bitcoin-stad’, mislukten of begonnen nooit, waardoor het enthousiasme voor het experiment met digitale valuta verder werd getemperd.

Bitcoin populairder dan ooit in Afrika

Ondanks de teleurstelling in de CAR, winnen Bitcoin en andere cryptocurrencies aan populariteit in andere Afrikaanse landen. Landen als Nigeria en Zuid-Afrika hebben bijvoorbeeld een aanzienlijke toename van de acceptatie van Bitcoin gezien, waarbij miljoenen gebruikers nu digitale activa kopen, verkopen en verhandelen.

In de bovengenoemde landen wordt de groei van de cryptocurrency-industrie aangedreven door factoren zoals de hoge inflatie van lokale fiat-valuta’s; een toenemend aantal jonge, technisch onderlegde individuen; en een groeiend aantal bedrijven die BTC accepteren als betaalmethode.

Uiteindelijk kan het falen van de koningsmunt als wettig betaalmiddel in de CAR worden toegeschreven aan de uitdagende economische omstandigheden van het land, beperkte toegang tot technologie en onvervulde beloften.

Maar ondanks deze mislukking vertegenwoordigen andere Afrikaanse landen enkele van ’s werelds meest veelbelovende, groeiende epicentra van Bitcoin-adoptie. Deze mislukking in de CAR benadrukt in ieder geval het belang van ontwikkelde omgevingen en goede trouw voor de succesvolle acceptatie van Bitcoin, althans voor de eerste handvol landen die hopen succesvol te zijn.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!