Apple verliest rechtszaak over App Store-commissie, wat goed nieuws is voor de cryptomarkt

Een federaal hof van beroep in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat Apple de wet op eerlijke concurrentie van Californië heeft geschonden door app-ontwikkelaars te verbieden een andere betaalmethode te gebruiken dan die van de eigen App Store van de technologiegigant, die heffingen oplegt een vergoeding van 30% op de meeste transacties. Dit kan echter ook goed nieuws zijn voor de cryptomarkt.

De uitspraak, maandag laat gedaan door de Amerikaanse Court of Appeals for the Ninth Circuit, kwam als onderdeel van een herevaluatie van een rechtszaak uit 2020 die door Fortnite-maker Epic Games tegen Apple was aangespannen wegens het vermeende monopolie van de technologiegigant op de markt voor mobiele games. Apple zegevierde grotendeels in die rechtszaak in 2021, evenals in de beslissing van maandag, waarbij rechters in beide instanties oordeelden dat Apple geen monopolie heeft op gaming-apps.

Maar de overwinningen kwamen met een groot voorbehoud. De eerste rechter van de zaak zei in 2021 dat Apple, door te voorkomen dat app-ontwikkelaars klanten naar alternatieve betaalmethoden leiden, eerlijke concurrentie onderdrukte. Het panel van maandag bevestigde die bevinding. Oprichter en CEO van Epic Games, Tim Sweeney, tweette dat “Apple zegevierde” in grote lijnen, maar verdedigde Epic’s enige overwinning op maandag. Hij ging verder met:

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

“Gelukkig geeft de positieve beslissing van de rechtbank waarin Apple’s anti-stuurbepalingen worden afgewezen, iOS-ontwikkelaars de vrijheid om consumenten naar het web te sturen om daar rechtstreeks zaken met hen te doen. We werken aan volgende stappen.”

Als het blijft staan, kan de beslissing talloze voordelen hebben voor ontwikkelaars van Web3-apps. Afgelopen september opende Apple zijn App Store voor NFT’s, maar alleen voor NFT’s die worden verkocht via zijn eigen betalingssysteem, dat 30% van de meeste transacties kost.

Die enorme belasting werd bitter ontvangen door de Web3-gemeenschap. Toegang tot de App Store – en de meer dan 1 miljard iPhones en iPads die het bereikt – biedt een enorme kans voor Web3-bedrijven die willen doorbreken in de mainstream.

Maar gezien het betalingsbeleid van Apple, bracht die mogelijkheid een te hoge prijs met zich mee voor de meeste ontwikkelaars. Voor de context heeft de populaire NFT-marktplaats OpenSea historisch gezien een commissie van 2,5% op NFT-verkopen in rekening gebracht; het bedrijf heeft zelfs onlangs die vergoeding geëlimineerd om zichzelf beter te positioneren ten opzichte van concurrenten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!