Europa moet minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar, aldus president Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een recent interview met Politico aangegeven dat heel Europa zich moet concentreren op het verminderen van de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar.

In het gesprek met het nieuwsplatform zei president Macron dat Europese leiders de banden met Amerika moeten versoepelen en zich moeten concentreren op het wegblijven van een mogelijk conflict tussen China en de Verenigde Staten over Taiwan.

De opmerkingen volgen op de driedaagse reis van Macron naar China en een spraakmakende ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

Als het gaat om de wereldwijde afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar, gaf Macron specifiek aan dat Europa minder afhankelijk moet zijn van de “extraterritorialiteit van de Amerikaanse dollar”. Hij beschreef het als volgt:

“Als de spanningen tussen de twee supermachten oplopen… zullen we niet de tijd of de middelen hebben om onze strategische autonomie te financieren en zullen we vazallen worden.”

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Zoals jullie wellicht wel weten, speelt de Amerikaanse dollar al tientallen jaren een centrale rol in de wereldhandel en het mondiale monetaire systeem, waarbij het fungeert als de enige reservevaluta ter wereld.

Het is verreweg de dominante valuta op de valutamarkt en is de meest gebruikte valuta voor internationale transacties. Maar recente internationale inspanningen hebben zich gericht op het beëindigen van de langdurige behoefte van de wereld om op de dollar te leunen.

Een groep economisch afgestemde landen, bekend als BRICS, maakt zich naar verluidt op om een ​​alternatieve valuta te lanceren die de dollar zou omzeilen.

BRICS staat voor de landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika en deze nieuwe munt kan gekoppeld zijn aan edele metalen of andere harde activa.

Een aantal extra landen, waaronder Saoedi-Arabië, Argentinië, Iran, Indonesië, Turkije en Egypte, hebben naar verluidt belangstelling getoond om zich bij de alliantie aan te sluiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!