Onderzoek ontdekt schokkende politieke banden van Sam Bankman Fried

Een uitgelekte e-mailuitwisseling tussen de voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), Martin Gruenberg, en de oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), heeft licht geworpen op de politieke banden van SBF en zijn intenties om de inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-beurs federaal te reguleren.

De e-mail, bemiddeld door voormalig CFTC-commissaris Mark Wetjen, toonde het verzoek van SBF voor een ontmoeting met Gruenberg in juni 2022, bijna zes maanden voordat FTX faillissement aanvroeg en SBF aftrad als CEO.

De politieke banden van SBF worden steeds duidelijker

De ineenstorting van FTX leidde tot onderzoeken naar de verduistering van gebruikersgelden, en recente gerechtelijke documenten onthulden dat SBF en vijf andere voormalige leidinggevenden van FTX en Alameda Research $3,2 miljard aan betalingen en leningen ontvingen van aan FTX gelieerde entiteiten.

SBF ontving naar verluidt het leeuwendeel van de fondsen en ontving $2,2 miljard. De onderzoeken brachten ook de politieke banden van SBF aan het licht, waarbij de FDIC bevestigde dat de voorzitter SBF ontmoette als onderdeel van “routinematige beleefdheidsbezoeken aan leiders van financiële bedrijven en instellingen”.

Het nieuwe management van FTX begon met het uitvoeren van interne onderzoeken om ontbrekende fondsen op te sporen, terwijl debiteuren in de faillissementszaak van FTX meldden dat de verschillende bedrijfssilo’s vanaf november 2022 meer dan $4 miljard aan geplande activa hadden.

In een aanvraag van 17 maart bij de United States Bankruptcy Court voor het District of Delaware, dienden FTX-debiteuren een presentatie in bij de commissie van concurrente schuldeisers over hun financiële overzicht, waarin de geplande activa en vorderingen van het bedrijf werden beschreven.

De silo van West Realm Shires, die FTX US en Ledger X, FTX.com, Alameda Research en FTX Ventures omvat, had ongeveer $4,8 miljard aan geplande activa en $11,6 miljard aan geplande claims.

De gegevens waren gebaseerd op ingediende financiële gegevens van de vier silo’s in november 2022. Alameda had het grootste deel van de geplande activa op ongeveer $2,6 miljard, maar had “potentieel materiële claims die als onbepaald zijn ingediend”, terwijl claims van FTX Ventures onbepaald waren.

De nasleep van de ineenstorting van FTX

De ineenstorting van FTX heeft schokgolven veroorzaakt in de crypto-industrie, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over het gebrek aan regulering en verantwoording in de sector.

De onthullingen over de politieke banden van SBF en vermeende verduistering van gebruikersgelden hebben de roep om meer regelgevend toezicht op crypto-uitwisselingen verder aangewakkerd.

In de nasleep van de ineenstorting van FTX is SBF afgetreden als CEO en het nieuwe management van de beurs werkt eraan om het vertrouwen van gebruikers in het platform te herstellen.

De schade is echter al aangericht en de gevolgen van de ineenstorting van FTX zullen waarschijnlijk nog jaren voelbaar zijn. Terwijl de crypto-industrie blijft evolueren, valt nog te bezien of regelgevers zullen ingrijpen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!