Nieuwe regionale bank in problemen na Silicon Valley Bank, aldus insider

Voormalig PayPal-manager, tech-investeerder en ondernemer David Sacks heeft in een nieuw interview van UnHerd aangegeven er al een nieuwe bankrun gaande is bij een tweede regionale bank na de abrupte ineenstorting van Silicon Valley Bank.

In het interview zei Sacks dat hij op zijn minst één andere bank kent die al te maken heeft met massale geldopnames van zakelijke klanten. Hij gaf het volgende aan:

“Ik ken al minstens één andere bank, ik wil de naam niet noemen, maar de runs zijn al begonnen. Het is een regionale bank en dan is er nog een lijst met andere.

Je kunt kijken bij welke regionale banken hun aandelen donderdag en vrijdag 20% ​​lager stonden omdat de markt de vraag opwierp of het SVB-probleem zich zou verspreiden.”

Op de specifieke vraag of hij het heeft over klanten die al grote bedragen opnemen of dat mensen zich voorbereiden om maandag geld op te nemen, zei Sacks het volgende:

“Beide. Het ding om te begrijpen is dat dit meer een fenomeen van zakelijk bankieren is. Ik denk dat dit minder over de consumentenkant gaat. Het probleem met zakelijk bankieren is dat de FDIC-verzekeringslimiet van $250.000 niet echt toereikend is voor een zakelijke rekening.

Als je nadenkt over de situatie die we 100 jaar geleden in de VS hadden voordat FDIC kwam, dan zouden we elk decennium in paniek raken. We zouden de hele tijd op de bank hebben gelopen. Het was een veelvoorkomend probleem. Het enige dat echt nodig was om te beginnen, was een gerucht dat een bank problemen had en dat mensen zouden gaan racen om hun geld eruit te krijgen en het zou een self-fulfilling prophecy worden. Dit soort dingen rolde de Amerikaanse economie tientallen jaren totdat het uiteindelijk leidde tot de ineenstorting van de bank en in 1933 implementeerden ze FDIC.”

Sachs vervolgde met te stellen dat het voor bedrijven gewoon veiliger is om hun geld van een kleinere bank te halen en het over te maken naar een grotere bank die te groot is om failliet te gaan, wetende dat de Fed eerder zal ingrijpen en onvoorwaardelijke steun zal bieden aan een grote bank die in de problemen zit.

Wereldwijde markten wachten af ​​hoe het Amerikaanse ministerie van Financiën vandaag zal reageren en of de Biden-administratie zal garanderen dat alle spaarders bij Silicon Valley Bank gezond zullen worden gemaakt. Minister van Financiën Janet Yellen zei zondag echter al dat een reddingsoperatie in 2008-stijl van SVB niet mogelijk is. Ze zei het onderstaande:

“Laat me duidelijk zijn dat er tijdens de financiële crisis investeerders en eigenaren van systeemrelevante grote banken zijn gered, en we kijken zeker niet, en de doorgevoerde hervormingen betekenen dat we niet van plan zijn om dat nog een keer te doen. Maar we maken ons zorgen over spaarders en zijn gefocust om aan hun behoeften te voldoen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!