Inwoners van Hongkong zijn niet geïnteresseerd in de digitale yuan

Het geliefde project van de Chinese overheid voor de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) heeft niet veel enthousiasme opgewekt bij de burgers van Hongkong. Slechts 625 inwoners van Hongkong hebben namelijk de hard wallets van de digitale yuan (e-CNY) verkregen terwijl de inwoners al vier dagen toegang hebben tot de CBDC.

Zoals gemeld door een lokale krant op 28 februari, installeerde de stad Shenzhen de machines die harde wallets voor digitale yuan verstrekten, de eerste in hun soort in het hele land. Vanwege de unieke ligging van de stad als toegangspoort van Hongkong naar het vasteland van China waren de machines uitsluitend geprogrammeerd om de burgers van Hongkong te bedienen.

Het initiatief, dat gelanceerd werd door de Bank of China en smartcard-aanbieder Octopus Card, had het doel om voor 31 maart 2023 50.000 hard wallets uit te geven. Zelfs de 20% korting op aankopen bij 1400 lokale verkopers, gesubsidieerd door de overheid voor de CBDC-eigenaren, is blijkbaar geen doorslaggevende factor geworden voor potentiële houders.

De inspanning om de digitale yuan te promoten onder de burgers van Hongkong zullen echter niet stoppen. Ook zullen de lokale autoriteiten doorgaan met promoten van een SIM-kaart harde wallet, die de financiële en communicatieve functies zou combineren. De reden hiervoor ligt in een grotere politieke missie om de onlangs onafhankelijke eilandstad te integreren in het Greater Bay Area van Guangdong-Hongkong-Macao.

Ondanks de inspanningen van de Bank of China verloopt de adoptie van de e-CNY in het land vrij traag. In oktober 2022, twee jaar na de introductie van de CBDC op de markt, waren de cumulatieve e-CNY-transacties slechts 100 miljard yuan (ongeveer $14 miljard) gepasseerd. In februari 2023 gaven meerdere steden tijdens de periode van het Lunar New Year naar verluidt meer dan 180 miljoen yuan ($26,5 miljoen) uit aan CBDC-programma’s zoals subsidies en consumptiecoupons om de adoptie te stimuleren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!