Visa en Mastercard stellen lancering van cryptoproducten uit vanwege onzekere markt

Visa en Mastercard, de twee grootste betalingsgiganten ter wereld, hebben besloten de lancering van hun cryptogerelateerde producten en diensten uit te stellen vanwege onzekere marktomstandigheden.

Volgens een artikel van Reuters, zijn beide bedrijven daarnaast ook van plan om hun crypto-push te vertragen en nieuwe partnerschappen met bedrijven die actief zijn in de digitale-activaruimte te pauzeren. De reden achter deze stap zou de recente crypto-meltdown zijn waarbij een aantal spraakmakende spelers in de industrie ingestort zijn. Een woordvoerder van Visa reageerde als volgt:

“Recente spraakmakende mislukkingen in de cryptosector zijn een belangrijke herinnering dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat crypto onderdeel wordt van reguliere betalingen en financiële diensten.”

De woordvoerder zei echter dat de beslissing geen invloed heeft op de strategie van het bedrijf en de focus op digitale activa. Ondertussen zei een woordvoerder van Mastercard het volgende:

“Onze inspanningen blijven gericht op de onderliggende blockchain-technologie en hoe die kan worden toegepast om huidige pijnpunten aan te pakken en efficiëntere systemen te bouwen.”

De beleidswijziging komt omdat beide betalingsreuzen de afgelopen jaren agressief kansen in de crypto-ruimte hebben nagestreefd.

Grote plannen staan op pauze

Zowel Visa als Mastercard hadden grote plannen om de crypto-industrie aan te vliegen, en prezen het als het volgende grote ding op het gebied van financiën en betalingen.

Onlangs kondigde Mastercard een samenwerking aan met Web3-betalingsprotocol Immersve om gebruikers in staat te stellen cryptobetalingen te doen op digitale, fysieke en de metaverse werelden. Het bedrijf was van plan gedecentraliseerde protocollen te gebruiken om realtime cryptocurrency-transacties af te wikkelen op verkooppunten die Mastercard-betalingen accepteren.

Evenzo kondigde Visa eerder deze maand aan dat het “spiergeheugen” wilde bouwen rond schikkingen, met plannen om klanten in staat te stellen digitale activa om te zetten in fiat-valuta’s op haar platform.

In oktober vorig jaar zei Mastercard dat cryptocurrencies het potentieel hebben om de financiële infrastructuur te transformeren en schetste vijf belangrijke gebieden die kunnen helpen “cryptocurrencies om te zetten in een alledaagse manier van betalen”.

Destijds zei Raj Dhamodharan, executive vice president van Digital Asset and Blockchain Products & Digital Partnerships bij Mastercard, dat we “binnenkort” cryptocurrencies net zo naadloos zouden kunnen uitgeven als contactloze kaartbetalingen.

Het harde optreden tegen Crypto wordt intenser

De terugval in cryptoplannen wordt grotendeels toegeschreven aan de toenemende regeldruk in de Verenigde Staten, zei Thomas Hayes, voorzitter en beherend lid van investeringsmaatschappij Great Hill Capital. Hij voegde hieraan toe:

“Ze kunnen en mogen niet verder gaan totdat er een duidelijk regelgevend kader is.”

Eerder deze maand gaf het New Yorkse Department of Financial Services (NYDFS) opdracht aan Paxos, een cryptobedrijf dat Binance’s stablecoin Binance USD (BUSD) uitgeeft, om te stoppen met het slaan van BUSD. Vervolgens werd onthuld dat de SEC van plan is het bedrijf aan te klagen wegens de uitgifte van BUSD. Het bureau voerde aan dat BUSD wordt beschouwd als een niet-geregistreerd effect.

De SEC bereikte ook een overeenkomst met cryptocurrency-beus Kraken om te stoppen met het aanbieden van staking-services of -programma’s aan klanten in het land en $30 miljoen te betalen om beschuldigingen te schikken die “het aanbod en de verkoop van hun cryptoasset staking-as-a-service-programma niet registreerden,” die de commissie kwalificeerde als effecten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!