Frankrijk gaat licentievereisten voor cryptobedrijven versoepelen

De Franse Nationale Assemblee stemde voor wijzigingen in de wet die de licentievereisten voor cryptobedrijven zullen versoepelen, wat ervoor zorgt dat het land een stuk aantrekkelijk zal worden voor organisaties in de crypto-industrie.

Geen vergunning van hoger niveau

In december had senator Herve Maurey een wijziging voorgesteld die een vergunning van een hoger niveau zou vereisen die nog door geen enkel bedrijf verkregen is. De strengere wijziging kwam in de nasleep van de ineenstorting van FTX, toen beleidsmakers opriepen tot hardhandig optreden tegen crypto-regulering.

Labaronne stelde echter voor dat de aanvullende wijziging de verplichte licentie van een hoger niveau schrapt en cryptobedrijven toestaat zich te registreren bij de Financial Markets Authority volgens bepalingen die al zijn uiteengezet in de Markets in Crypto-Assets (MiCA) van de EU.

Overgrote meerderheid stemde voor

Wetgevers kozen dan ook met een overgrote meederheid voor de wijziging voorgesteld door senator Daniel Labaronne die cryptobedrijven in staat stelt zich te registreren bij de financiële toezichthouder. De stemming werd aangenomen met 61 stemmen voor en 33 tegen.

Bedrijven die al geregistreerd zijn zullen hierdoor kunnen blijven opereren tot het einde van de overgangsperiode die MiCA biedt, waarschijnlijk tot in 2026.

EU gaat kapitaalvereisten voor banken in crypto aanscherpen

Gisteren werd duidelijk dat de Commissie Economische en Monetaire zaken van het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid had gestemd voor amendementen op verordening kapitaalvereisten en richtlijnen. Volgens dit wetsontwerp zullen bankinstellingen die cryptocurrencies aanhouden, maximaal 1,250% van het kapitaal moet vastleggen in risicogewogen post als gevolg van blootstelling aan cryptocurrencies.

De wetgevende autoriteit verklaarde dat de aanpassingen in lijn waren met die van het Bazel Comité voor Bankentoezicht, of BCBS, een organisatie is verantwoordelijk voor internationale banknormen. De organisatie publiceerde tevens tussen 2019-2022 consultancydocumenten over hoe cryptocurrencies potentiële risico’s kunnen worden geïdentificeerd en aangepakt. Volgens de rapportage hadden bankinstellingen blootstelling aan crypto-assetten grofweg meer dan $9 miljard tegen 2021.