Rusland dicht bij het legaliseren van internationale crypto handel

De voorzitter van de financiële commissie van het Russische Congres, Anatoly Aksakov, kondigde aan dat het land in januari de internationale handel in cryptocurrency zal legaliseren. De voorzitter benadrukte dat hoewel Rusland stappen onderneemt om Bitcoin- en cryptocurrency-betalingen voor invoer mogelijk te maken, er geen plannen zijn om vergelijkbaar gebruik aan te moedigen op eigen grondgebied. In tegendeel, de circulatie van cryptocurrencies als betaalmiddel op het grondgebied van Rusland zal verboden zijn.  

Een reactie tegen de sancties

De internationale handel in crypto is voor Rusland een reactie tegen de sancties die het sinds de oorlog tegen Oekraïne heeft ondervonden. In januari 2022 publiceerde Rusland een roadmap voor bitcoin-regulering. Dit was rond dezelfde tijd dat Joe Biden de eerste Russische sancties aankondigde. Hierbij werden vijf van de grootste Russische banken geblokkeerd en alle activa die ze in Amerika aanhielden werden bevroren. Een maand later zei Rusland dat het open stond voor de verkoop van aardgas voor bitcoin.

Bank of Russia overstag

De Bank of Russia, die de moeilijkste overheidsinstantie was om te overtuigen gezien haar eerdere oproepen tot een volledig verbod op bitcoin en cryptocurrency, knikte eerst naar de mogelijkheid om bitcoin-betalingen voor internationale afwikkeling toe te staan. In september kwam de Russische centrale bank met het ministerie van Financiën overeen dat het onmogelijk zou zijn om zonder grensoverschrijdende schikkingen in cryptocurrencies door te gaan.

Nu het jaar ten einde loopt, staat de wettelijke basis om dergelijke betalingen toe te staan dan ook op het punt om realiteit te worden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!