ECB-bestuurslid zegt dat energie-intensieve cryptocurrencies verboden moeten worden

In een woensdag gehouden toespraak zei bestuurslid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank dat cryptocurrencies verboden moeten worden als ze te energie-intensief zijn. Dit bouwt voort op eerdere commentaar vanuit de ECB op particuliere digitale valuta.

Panetta zei dat beleggers zijn gelokt door de mogelijkheid van voortdurend opgeblazen prijzen, een situatie die eerdere kritiek weerspiegelt over hoe er geen regulering is in deze sector, waardoor het lijkt op een “Ponzi scheme” of het “wilde westen”.

De recente ineenstorting van de cryptobeurs FTX heeft volgens Panetta problemen met boekhouding en risicobeheer tentoongesteld. Hij zei verder dat goklustige beleggers zich waarschijnlijk nog steeds aangetrokken voelen tot cryptocurrencies, een activiteit die hij gescheiden wil houden van de traditionele financiën.

“Ik zie moeilijk een zinnige reden voor niet-gedekte crypto-activa in de financiële wereld,” zei hij verder en stelde dat hun prijs te onstabiel is en dat ze niet praktisch genoeg zijn om als consistente valuta te worden gebruikt.

Hij voorspelt dat het FTX-fiasco beleggers zal doen toestromen naar gedecentraliseerde beurzen, die moeilijker te reguleren zijn en waarvan de kans groter is dat ze de economische instabiliteit vergroten.

“We zouden crypto-activa moeten verbieden die een te grote ecologische voetafdruk hebben,” zei hij, waarschijnlijk doelend op bekende platforms als Bitcoin (BTC). Deze gebruiken “proof-of-work”- waarvoor veel energie nodig is – om transacties te bevestigen en hun netwerk te beschermen.

Het gebrek aan vertrouwen van de ECB in cryptocurrency is niets bijzonders. Twee medewerkers zeiden vorige week dat Bitcoin binnenkort “irrelevant” zal zijn. Panetta besprak tevens of de centrale bank zelf een digitale munt moet creëren, en somde enkele eisen op voor apps en portemonnees die de digitale euro zouden gebruiken.