Kraken moet gedwongen 30% van het personeelsbestand ontslaan

Kraken heeft een groot verlies aan banen aangekondigd, waarbij 30% van het personeelsbestand (1.100 mensen) wordt ontslagen. In de tussentijd waarschuwde de CEO van Binance, CZ, in een momenteel verwijderde tweet om op te passen voor platforms die ontslagen hebben.

Jesse Powell, de mede-oprichter en CEO van Kraken, meldde in een blogpost dat het bedrijf ongeveer 1.100 mensen moet ontslaan in een poging zich aan te passen aan de huidige marktomstandigheden. Hij beweerde dat de reductie de teamgrootte van het platform terugbrengt naar het niveau van een jaar geleden.

Hij noemde de vertragende groei die werd ingegeven door “macro-economische en geopolitieke factoren” als reden voor de slechte prestaties. Ook zei hij dat de recente neergang van de markt de vraag van klanten heeft verminderd, de handelsvolumes heeft verlaagd en het aantal aanmeldingen is afgenomen.

“We reageerden door de wervingsinspanningen te vertragen en grote marketingverplichtingen te vermijden. Helaas houden de negatieve invloeden op de financiële markten aan en hebben we de voorkeursopties uitgeput om de kosten in overeenstemming te brengen met de vraag.”

Kraken is opgericht in 2011 en is een van de grootste en langstlopende crypto-exchanges ter wereld. De exchange staat op de 15e plaats van de gecentraliseerde cryptoplatforms in termen van handelsvolume. Het had gisteren een handelsvolume van meer dan $440 miljoen.

Bijna alle gecentraliseerde crypto-exchanges zijn getroffen door een golf van opnames, nadat FTX instortte. Tegelijkertijd is de belangstelling voor gedecentraliseerde alternatieven sterk toegenomen. Gedecentraliseerde exchanges hebben namelijk de hoogste handelsvolumes gezien in de afgelopen dagen.

De CEO van Binance heeft ondertussen laten doorschemeren dat Kraken mogelijk met problemen te maken heeft en dat het bedrijf daardoor moest overgaan op het ontslaan van 30% van het personeelsbestand. Hij zei dat investeerders moeten oppassen voor platform die hoge APY’s beiden en/of ontslagen hebben. Volgens hem moet je anderen niet de schuld geven voor de gevolgen als je zelf niet aan risicomanagement doet.

Crypto-exchanges zijn ondertussen ook begonnen met het delen van hun Proof-of-Reserve om gebruikers gerust te stellen. Vijf exchanges, waaronder Kraken, Bitmex, Coinfloor, Gate.io en HBTC, hebben hun Proof-of-Reserves-audits voltooid, volgens de gegevens van Nic Carter, een partner bij Castle Island Ventures en mede-oprichter van blockchain-gegevensaggregator Coinmetrics.io.

De laatste tijd komen ongeregeldheden bij grote crypto-exchanges vaker voor. Een paar dagen eerder viel CZ Coinbase aan en citeerde enkele onnauwkeurige gegevens. Destijds gaf de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, het volgende aan:

“Als u FUD ziet, onthoud dan dat onze financiële gegevens openbaar zijn (we zijn een beursgenoteerd bedrijf).”