Grayscale wil zijn bewijs van reserves niet delen

Ten gevolge van het ineenvallen van de grote exchange FXT is er veel onzekerheid in de markt ontstaan. Om in de toekomst dergelijke crashes en falen van centrale organisaties te voorkomen opperen critici voor een Proof or Reserve (PoR) model waarbij centrale bedrijven bewijs laten zien omtrent het bezit van hun reserves. Als reactie hierop heeft Grayscale aangegeven via Twitter hier niet aan mee te werken omdat het niet veilig zou zijn. 

De aankondiging is opvallend omdat Grayscale een van de grootste funds is voor cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Het financiële bedrijf verzekert echter aan haar gebruikers dat de onderliggende activa binnen de funds volledig veilig is. Zo is het niet mogelijk voor het bedrijf om de onderliggende crypto te verkopen of uit te lenen in verband met de wetgeving. De onderliggende crypto wordt in bewaring genomen door Coinbase, een van de grootste crypto bedrijven en exchanges. 

Is Proof of Reserves de oplossing voor Cryptocurrencies?

Door middel van Proof of Reserves kunnen onafhankelijke accountants de reserves van een organisatie verifiëren. Na het vallen van FTX (en daarvoor Celsius) is het niet gek dat gebruikers het bewijs van reserves eisen. Volgens Grayscale zitten er ook risico’s aan het bekendmaken van de reserves, aldus in hun Twitter post:

“We weten dat met name het voorgaande punt voor sommigen een teleurstelling zal zijn, maar paniek die door anderen wordt aangewakkerd, is geen goede reden om complexe beveiliging regelingen te omzeilen die de activa van onze investeerders jarenlang veilig hebben gehouden.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!