Elizabeth Warren, senator, heeft op 10 november in een tweet de noodzaak van agressieve handhaving uitgesproken met betrekking tot de crypto-markt tijdens de FTX-crisis. Zij beweerde dat de SEC ertoe aanzet de wet voor consumentenbescherming en financiële stabiliteit te handhaven, onder verwijzing naar een Wall Street Journal-rapport over de SEC die FTX onderzoekt. Het volgende werd gemeld:
“De ineenstorting van een van de grootste crypto-platforms laat zien hoeveel van de industrie rook en spiegels lijkt te zijn. We hebben agressievere handhaving nodig en ik blijf SEC onder druk zetten om de wet te handhaven om consumenten en financiële stabiliteit te beschermen.”
Brian Armstrong, CEO van Coinbase, reageerde op de tweet van Elizabeth Warren en zei dat het falen van de SEC om duidelijkheid te scheppen in de regelgeving in de VS ertoe heeft geleid dat crypto-bedrijven zoals FTX zich offshore vestigden. Het had zeker een impact op Amerikaanse investeerders aangezien 95% van de handelsactiviteit offshore ging.
De CEO’s van Ripple en Circle, respectievelijk Brad Garlinghouse en Jeremy Allaire, steunden Armstrong dat het ontbreken van een goed regelgevend kader in de VS gebruikers heeft blootgesteld aan de overzeese toezichtstructuur.
Garlinghouse beweert dat bedrijven behoefte hebben aan een duidelijke set aan regels om consumenten te beschermen. Dit zal helpen voor vertrouwen, transparantie en het voorkomen dat crypto-handel offshore gaat. Hij wees ook op het regelgevingskader in Singapore, waar is bepaald dat niet alle crypto effecten zijn. Tegelijkertijd blijft de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, alle cryptovaluta over een kam scheren door ze allen als effecten te beschouwen. Jeremy Allaire drong er daarnaast op aan dat Elizabeth Warren niet alleen moet aandringen op handhaving, maar actief moet helpen met het schrijven van goed beleid.
Als FTX geen geldinjectie krijgt, kan de exchange mogelijk worden gedwongen om faillissement aan te vragen, volgens een waarschuwing van de CEO van FTX, Sam Bankman-Fried. Momenteel is duidelijk geworden dat de exchange financiering nodig heeft om de krapte van $8 miljard te verzachten.
Binance heeft zich ondertussen teruggetrokken als de voornaamste kandidaat om de exchange over te nemen. De redenen van de terugtrekking zijn naar verluidt de onderzoeken van Amerikaanse bureaus en verkeerd behandelde klantenfondsen. Sequoia Capital, een investeerder van FTX, heeft zijn investering van $210 miljard in FTX tot $0 gebracht vanwege de faillissementsrisico’s nu Binance zich heeft teruggetrokken.