Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Europees Parlement neemt resolutie aan voor belastinginning via blockchain

Het Europees Parlement heeft een motie goedgekeurd waarin de lidstaten worden opgeroepen om hun crypto-belastingen te coördineren. Ook beval de resolutie het gebruik van blockchain-technologie aan om belastingen transparanter en effectiever te innen. De cryptocurrency-markt heeft ondertussen meer dan $47 miljard teruggewonnen in de afgelopen 24 uur na dagenlange zijwaartse beweging.

De leden van het Europees Parlement hebben op 4 oktober een niet bindende resolutie goedgekeurd tot vaststelling van richtlijnen voor de cryptocurrency-markt. De resolutie kreeg ruim 91% van de stemmen terwijl er slechts zeven stemmen tegen de resolutie werden uitgebracht. De resolutie is op twee manieren van invloed op de cryptocurrency-markt. Ten eerste richt het zich op digitale activa voor uniforme belastingen en ten tweede gebruik het blockchain-technologie om belastingdiensten uit te voeren. Er werd verklaard dat:

“…crypto-activa moeten worden onderworpen aan eerlijke, transparante en effectieve belastingheffing. Het nodigt de autoriteiten echter ook uit om een ​​vereenvoudigde fiscale behandeling te overwegen voor occasionele of kleine handelaren en kleine transacties.”

De resolutie beval daarnaast aan om een nauwkeurige en algemeen erkende definitie van crypto-activa te ontwikkelen en beleid te identificeren met betrekking tot belastingontduiking in crypto-activa om dit mogelijk te maken. Ook werd aanbevolen om een begrijpelijke omschrijving van een belastbaar feit te ontwikkelen. Het volgende werd vermeld in de resolutie:

“De conversie van een crypto-activum in een fiat-valuta is misschien de meest geschikte keuze en het verzoekt de Commissie om deze optie specifiek te beoordelen, samen met een meer algemene met betrekking tot de identificatie van mogelijke belastbare gebeurtenissen.”


Bovendien erkende de resolutie blockchain als een cruciaal en effectief hulpmiddel bij het belasten van digitale activa. Er werd aangedrongen op het gebruik van technologie om de belastinginning te automatiseren en de transparantie te vergroten door corruptie te verminderen.

Sinds 19 september is de crypto-markt nauwelijks veranderd en gisteren was de eerste significante beweging zichtbaar. De totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies steeg met 5,36% en steeg met $47,41 miljard tot $928 miljard. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat de totale marktkapitalisatie weer boven de $1 biljoen is, maar momenteel is er wel sprake van een zone waarbij er ommekeren in trends kunnen komen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!