Arrestatie van Nederlandse man zorgt voor controverse omtrent Tornado Cash

De arrestatie van Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev wordt op Twitter met felle kritiek ontvangen vanuit de crypto-ruimte. Prominente leden van de gemeenschap vrezen dat dit kan duiden op een dreigend hardhandig optreden tegen de privacy.

De ontwikkelaar van Tornado Cash is op 10 augustus aangehouden door de politie in Nederland, zo heeft een Nederlandse Fiscale Informatie- en Opsporingsdienst (FIOD) gisteren bekendgemaakt. Het bericht gaf aan dat Pertsev werd vastgehouden voor het naar verluidt mogelijk maken van het witwassen van geld via Tornado Cash.

Tornado Cash is een populair op Ethereum gebaseerd privacyprotocol waarmee gebruikers hun cryptocurrency-transacties met anderen kunnen mixen, waardoor hun transactiegeschiedenis wordt verdoezeld. Als gevolg van deze bedreiging voegde de US Treasury maandag Tornado Cash toe aan zijn sanctielijst, met het argument dat het protocol werd gebruikt door door de Noord-Koreaanse staat gesponsorde hacksyndicaten zoals Lazarus Group.

Het nieuws over de arrestatie van Pertsev leidde tot verontwaardiging van de cryptogemeenschap op Twitter. Coingecko mede-oprichter Bobby Ong verklaarde dat het “krankzinnig” was dat Pertsev werd gearresteerd “voor het schrijven van code die tot doel heeft de privacy van cryptovaluta te verbeteren”, eraan toevoegend dat “autoriteiten achter de partijen aan zouden moeten gaan die de code misbruiken voor snode doeleinden, niet de maker van de code.”

“Als de crypto-industrie niets doet, volgen we het pad van blacklisting/whitelisting voor mining, transfers, MEV, alles”, herhaalde Ari Paul, de oprichter van BlockTower Capital. “We bevinden ons in een wereld waar cypherpunk / privégebruik een echt crimineel risico is voor gemiddelde gebruikers.”

Jake Chervinsky, hoofd beleid van de Blockchain Association, drong aan op voorzichtigheid en zei dat het “theoretisch mogelijk was [dat] er iets anders speelt dan alleen ‘softwareontwikkelaar vervolgd voor de misdaad van het schrijven van code’.” Hij verklaarde echter ook dat soms de opvattingen van de crypto-industrie over het belang van burgerrechten [en] de mate van bescherming die door de grondwet [en] federale wetgeving van de V.S geboden worden, niet overeen komen met die van beleidsmakers.”

Meerdere Twitter-gebruikers veranderden hun profielfoto’s in het Tornado Cash-logo in een gebaar van solidariteit met Perstev, een stap die door sommigen als onvoldoende werd bekritiseerd. “Het is gemakkelijk om te zeggen dat privacy een mensenrecht is, schreef Shapeshift-oprichter Eric Voorhees. “Bouw, financiert en promoot jij tools die privacy bevorderen?”

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!