BREAKING: Amerikaanse inflatie bereikt 9,1%, het hoogste cijfer in 41 jaar tijd!

De inflatie op jaarbasis in de Verenigde Staten bereikte in juni 9,1%, wat meer is dan analisten hadden verwacht en het hoogste cijfer is in 41 jaar tijd. Naast de inflatie stegen de prijzen ook met 1,3%, tevens meer dan verwacht. De zogenaamde jaarlijkse Core-CPI (consumentenprijsindex) – die prijzen van voedsel en energie niet meerekent – ​​kwam uit op 5,9%.

Inflatiecijfer is hoger dan verwacht

Volgens een schatting van Bloomberg zou de totale inflatie voor juni naar verwachting uitkomen op 8,8% per jaar, terwijl de zogenaamde Core-CPI 5,7% zou bedragen, een daling van 6% een maand eerder.

Het aantal zou hoog oplopen nadat de woordvoerder van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, maandag tijdens een persconferentie zei dat ze verwacht dat de inflatie “zeer hoog” zal zijn. Tegelijkertijd maakte het Witte Huis van de gelegenheid gebruik om het belang van het aantal te bagatelliseren door te zeggen dat het “verouderd” is.

Vooruitlopend op de publicatie van het inflatierapport, schreef Chris Weston, hoofd onderzoek bij de forex- en cryptomakelaar Pepperstone, in een door Bloomberg geciteerde notitie dat een lezing voor de totale inflatie van minder dan 8,5% zou kunnen leiden tot een scenario waarin de Amerikaanse dollar zal dalen en crypto zal stijgen met 5%+.

De opmerking kwam nadat Weston afgelopen vrijdag zei dat “een groot CPI-cijfer” de verwachtingen zou moeten versterken voor een renteverhoging van 75 basispunten door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) op 27 juli. Hij zei dat de markt al zulke prijsverhoging ingecalculeerd heeft, gevolgd door een stijging van 50 basispunten in september.

Nieuwe recessie is zeker een mogelijkheid

De aanhoudende renteverhogingen in de VS – waarvan velen denken dat ze een belangrijke oorzaak zijn voor de huidige bearmarkt – zijn het resultaat van de vastberadenheid van de Fed om de inflatie terug te dringen. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is het “zeker een mogelijkheid” dat renteverhogingen een recessie zullen veroorzaken. Het is echter nog steeds “absoluut essentieel” om de inflatie terug te dringen, zei Powell tijdens een hoorzitting van het congres in juni.

En volgens sommige economen is dit nu precies wat er zou kunnen gebeuren, met Laura Rosner-Warburton, een senior econoom bij MacroPolicy Perspectives, die het volgende tegen de Wall Street Journal zei:

“Er is een behoorlijk ernstige angst voor een recessie die een breed scala aan activaprijzen beïnvloedt.”

Vanaf woensdag gaf de Amerikaanse recessie tracker van Bloomberg een kans van 38% op een recessie in de komende 12 maanden, waarbij Anna Wong, Amerikaanse econoom bij Bloomberg Economics, zei dat het risico is dat een recessie “zelfvervullend” kan zijn. Ze ging verder met:

“Het risico op een recessie begin 2023 is aanzienlijk toegenomen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!