BREAKING: Elon Musk trekt zich terug uit Twitter-deal

De CEO van Tesla en de rijkste man ter wereld, Elon Musk, heeft besloten om zich terug te trekken uit de deal om Twitter te kopen voor $44 miljoen, omdat Twitter zijn contractuele verplichtingen niet nagekomen zou zijn, aldus een indiening die gisteren werd ingediend bij de SEC.

Volgens de op 26 april ondertekende fusieovereenkomst tussen de twee entiteiten, zou Twitter alle informatie verstrekken die Musk nodig zou hebben voor zakelijke doeleinden met betrekking tot de transactie. Musk wilde met name alle details met betrekking tot de stroom spambots en accounts op het social media platform.

Nadat Twitter had geschat dat 5% van zijn accounts nep was, zette Musk de overeenkomst in mei in de wacht. De transactie is momenteel on hold terwijl details worden verzameld om de schatting te ondersteunen dat minder dan 5% van de gebruikers spam of nep-accounts zijn, zei hij.

Het document beschrijft hoe Musk het platform herhaaldelijk om specifiek bewijs vroeg om het overwicht van spamaccounts te verklaren, maar nooit gepaste antwoorden kreeg. Volgens de indiening was de informatie die het platform wel bood “bedekt met voorwaarden, gebruiksbeperkingen of andere kunstmatige opmaakfuncties, waardoor een deel van de informatie minimaal bruikbaar is voor Mr. Musk en zijn adviseurs.”

De kans bestaat echter dat de deal niet volledig van tafel is. De bepaling die Twitter toestaat de miljardair te dwingen de fusie te voltooien, maakte deel uit van de oorspronkelijke fusieovereenkomst. We moeten dus afwachten of de deal alsnog doorgaat, maar het is zeker een interessante wending in het hele verhaal.