Nog maar één testnet te gaan vóór de upgrade van Ethereum

Er staat nog maar één testnet gepland voor de langverwachte upgrade naar van Ethereum naar Ethereum 2.0, het belangrijkste evenement waar Ethereum-fans al een aantal jaren op wachten.

Het is nu wachten op Goerli

Gisteren voltooide het grootste netwerk voor smart contracts namelijk de samenvoeging op Sepolia-testnet, waardoor het netwerk weer een stap dichter bij de langverwachte overgang naar Proof-of-Stake komt, waardoor alleen nog het Goerli-testnet gepland staat, na de eerdere samenvoeging op Ropsten. De lancering van Goerli wordt dan ook in de komende weken verwacht.

De samenvoeging verwijst naar het koppelen van de Proof-of-Work-uitvoeringslaag van Ethereum en de Proof-of-Stake-consensuslaag, ook wel bekend als de Beacon Chain. In elk van de testnetten zijn de twee lagen samengevoegd als onderdeel van een stap om het Proof-of-Work-consensusmechanisme van Ethereum te vervangen door Proof-of-Stake.

Wanneer deze samenvoeging voltooid is, zal Ethereum niet langer afhankelijk zijn van miners en in plaats daarvan validators gebruiken die ETH hebben ingezet om consensus te bereiken. Het runnen van een onafhankelijk knooppunt vereist 32 ETH ter waarde van ongeveer $35.000 tegen huidige prijzen, hoewel stakingsprojecten zoals Lido en RocketPool poolingservices op de markt hebben gebracht voor mensen met minder kapitaal.

Alle ogen gericht op de fusie

De samenvoeging is een langverwacht evenement voor Ethereum, omdat het naar verwachting de ETH-emissies zal verminderen en de energie-efficiëntie van het netwerk met meer dan 99% zal verbeteren. Het zal ook de weg vrijmaken voor de toevoeging van shard-ketens, de volgende fase in de schaalambities van Ethereum naast de acceptatie van Layer 2-oplossingen zoals ZK-Rollups.

Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin bespreekt de voordelen van Proof-of-Stake al sinds 2014; hij heeft de waarschijnlijke lanceringsdatum van de blockchain voor de update meerdere jaren verkeerd berekend. Hoewel de samenvoeging onderhevig is aan verschillende vertragingen, brengt de lancering van Sepolia het netwerk dichter bij de streefdatum van een mainnet-implementatie in 2022.

Hoewel de belofte van de aanstaande fusie diende als een van de dominante verhalen achter Ethereum tijdens en in de gevolgen van de bull run van 2021, heeft het weinig gedaan om de jammerlijke prijsactie van ETH te stoppen te midden van een maandenlange marktbrede neergang. Sinds de top van $4.800 in november 2021, heeft de nummer twee cryptocurrency 76,7% van zijn waarde verloren. Het handelt momenteel op ongeveer $1.100, wat de marktkapitalisatie van Ethereum op ongeveer $136,8 miljard brengt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!