Banque de France blockchain

Franse toezichthouder ontvangt commentaar na goedkeuring van Binance

In mei ontving de populairste cryptocurrency-beurs van dit moment, Binance, groen licht van de Franse toezichthouder de autorité des marchés financiers (AMF), waarbij het geregistreerd werd als een “digital asset service provider” (DASP). De beweging van de toezichthouder krijgt nu echter te maken met hevig verzet van de Europese wetgever.

Goedkeuring kwam als een verrassing

Volgens een rapport van de Financial Times heeft Aurore Lalucq, een Frans EP-lid, de autorité des marchés financiers, gevraagd om zijn besluit opnieuw te evalueren. Ze voegde eraan toe dat de uitspraak van mei de cryptocurrency-beurs een “garantie van respectabiliteit” gaf.

Het rapport vermeldde dat de wetgever eerder deze maand een brief naar de toezichthouder had gestuurd met betrekking tot deze stap. Lalucq benadrukte dat deze beslissing verrassend en zorgwekkend was. Deze toezegging kwam tot stand toen grote toezichthouders al hebben geweigerd enige vorm van goedkeuring of registratie aan Binance te geven.

Hierop weigerde de Franse regelgever haar communicatie met de wetgevers bekend te maken. Ondertussen zei Binance dat het boven de vastgestelde industrienormen zal gaan om slechte acteurs te detecteren. Zij zal ernaar streven om aan alle door de regelgevers gestelde eisen te voldoen.

In een gesprek met FT benadrukte Lalucq dat het hun taak als wetgevers is om zo snel mogelijk te handelen om duidelijkheid over de situatie te krijgen. Dit zal de instellingen ertoe brengen hun verantwoordelijkheden goed te vervullen.

Zal Binance zijn goedkeuring verliezen?

In mei 2022 besloot AMF om de Franse tak van Binance goed te keuren als dienstverlener voor digitale activa. Deze cruciale doorbraak kwam na maandenlange inspanningen van de cryptocurrency-beurs. De CEO van Binance, Changpeng Zhao, had zelfs een ontmoeting met de president van Frankrijk, Emmanuel Macron.

De intrede van ‘s werelds grootste cryptocurrency-beurs in het Europese land staat in schril contrast met andere belangrijke rechtsgebieden. Zo is Binance bekritiseerd door verschillende regelgevers vanwege zijn beleid omtrent consumentenbescherming en vanwege AML-richtlijnen. Zo gaf Spaans EP-lid Ernest Urtasun dan ook aan dat de registratie anderen overrompelde:

“Ik had niet verwacht dat dit in Frankrijk zou gebeuren. Als rechtsgebied is Frankrijk waarschijnlijk het rechtsgebied dat de strengste houding aanneemt bij het reguleren van crypto.”

We zijn dan ook zeer benieuwd wat deze zet vanuit Aurore Lalucq zal gaan betekenen voor de goedkeuring van Binance. We houden het uiteraard in de gaten.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN