BREAKING: Reuters beschuldigt Binance van het faciliteren van witwassen

Een rapport van Reuters beweert dat ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance het witwassen van meer dan $2,35 miljard over een periode van vijf jaar mogelijk heeft gemaakt. Het rapport benadrukte gevallen waarin Noord-Koreaanse hackers, Russische drugsdealers en Europese georganiseerde misdaadgroepen geld zouden hebben verwerkt via de beurs.

Volgens het rapport zou Binance tussen 2017 en 2021 meer dan $2,35 miljard aan gestolen geld hebben verwerkt, afkomstig van on-chain hacks, investeringsfraude en illegale drugsverkoop. Blockchain-onderzoeksbureau Chainalysis heeft tevens verklaard dat Binance alleen al in 2019 $770 miljoen aan criminele fondsen heeft verwerkt.

Het Reuters-rapport wijst op entiteiten die naar verluidt geld hebben witgewassen via Binance, waaronder de Lazarus Group, het Noord-Koreaanse cybercriminaliteitssyndicaat dat verantwoordelijk is voor de hack van $625 miljoen van de Ronin bridge. Tevens zou Hydra, een gigantische Russischtalige darknet-marktplaats die cryptocurrencies gebruikte voor de verkoop en aankoop van drugs, ook sinds begin 2018 Binance hebben gebruikt om meer dan $780 miljoen te verwerken.

Het artikel gaf tot slot aan dat Europese georganiseerde misdaadgroepen die zich richtten op gepensioneerden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje, en mogelijk meer dan $800 miljoen aan nep-handelswebsitewinsten hebben witgewassen via cryptocurrency-beurzen, met name via Binance.

Binance was volgens het rapport de voorkeursbeurs voor cryptocurrency vanwege de voorheen losse KYC-controles (know-your-customer). Tevens werd duidelijk dat het verkeer tussen Binance en Hydra inderdaad sterk daalde nadat de KYC-vereisten in augustus 2021 aangescherpt werden.

Toen hem werd gevraagd om commentaar te geven op het Reuters-onderzoek, vertelde een woordvoerder van Binance aan Crypto Briefing dat “het artikel verouderde informatie uit 2019 en niet-geverifieerde persoonlijke verklaringen gebruikt als bewijs om een ​​nep verhaal op te hangen”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!