Bitcoin koers stijgt door Amerikaanse renteverhoging met 50 basispunten

De Federal Reserve kondigde tijdens de vergadering van de Federal Open Markets Committee (FOMC) een renteverhoging van 50 basispunten aan. Dit is twee keer zo groot als de renteverhoging van vorige maand en de grootste stijging sinds mei 2000. Fed-voorzitter Jerome Powell begon zijn persconferentie na het FOMC dan ook met een directe boodschap aan het Amerikaanse volk: “De inflatie is veel te hoog”.

De jaarlijkse CPI-statistieken van maart kwamen vorige maand uit op 8,5%, het hoogste officiële inflatieniveau in meer dan 40 jaar. Powell benadrukte dat de centrale bank nu vastbesloten is om dat aantal terug te dringen door het hele jaar door renteverhogingen door te voeren

De centrale bank is ook begonnen met het verkleinen van haar balans door specifieke plannen uit te vaardigen om haar effectenbezit te verminderen. Powell ging verder met het volgende:

“We hebben zowel de instrumenten die we nodig hebben als de vastberadenheid die nodig zijn om de prijsstabiliteit te herstellen namens Amerikaanse families en bedrijven.”

De voorzitter meent dat er op dit moment ruimte is om de markt te verkrappen, aangezien de vacatures momenteel bijna 2 op 1 de werkloosheid overtreffen.

De Fed zei dat verdere verhogingen van 50 basispunten op tafel zouden moeten komen voor toekomstige vergaderingen, ervan uitgaande dat de economie zich ontwikkelt zoals verwacht. Later verduidelijkte Powell echter dat verhogingen van 75 basispunten geen optie zijn.

De Bitcoin koers leek positief te reageren op het nieuws en steeg van ongeveer $38.700 naar $39.800 op het moment van de persconferentie.
De S&P 500 piekte ook en is op het moment van schrijven ongeveer 2% gestegen op de dag.

De Fed houdt vol dat ze nog steeds bereid zal zijn om haar aanpak aan te passen “in het licht van de economische en financiële ontwikkelingen”.