Crypto-miners in de EU zien zware regulatie tegemoet, ondanks afgewezen PoW-verbod

De Europese Unie heeft onlangs een voorstel verworpen dat Proof-of-Work (POW)-mining in de hele unie effectief zou hebben verboden. De Commissie economische en monetaire zeken heeft een nieuwe onderhandelingspositie aangekondigd over crypto-regulering. In een persbericht zei de commissie hierover het volgende:

“Het standpunt heeft tot doel het vertrouwen van gebruikers te vergroten en de ontwikkeling van digitale diensten en alternatieve betaalinstrumenten te ondersteunen.”

Voor de actieve miners in de EU is dit misschien een wake-up call. Wellicht is het mislukken van de PoW-stemming slechts het begin van wat er nog komen gaat. Sommige leden van het Europees Parlement lijken namelijk ambitieus in het reguleren en/of blokkeren van het minen. De commissie schreef:

“Om de hoge koolstofvoetafdruk van cryptovaluta’s te verminderen, met name van de mechanismen die worden gebruikt om transacties te valideren, vragen ep-leden om ep-leden een wetgevingsvoorstel voor te leggen om in de EU-taxonomie (een classificatiesysteem) voor duurzame activiteiten alle cryptoasset-mijnbouwactiviteiten op te nemen die substantieel bijdragen aan de klimaatverandering, tegen 1 januari 2025.”

Met vier stemmen tegen, 31 voor en 23 onthoudingen is er nog steeds enkele verdeeldheid te constateren in de commissie.

EU-taxonomie

De wetgevers hebben een naam gegeven aan hun visie op een duurzaam financieringsnetwerk van de toekomst, namelijk EU-taxonomie. Het omvat een classificatiesysteem van milieuverantwoorde activiteiten. Als onderdeel van de strategie zal er worden gewerkt aan het definiëren van normen voor klimaatvriendelijke crypto-assets. Naast de miners, kunnen in de toekomst dus ook bedrijven en handelaren worden getroffen door het nieuwe kader. Mochten de voorstellen worden geaccepteerd door de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten, kan er sprake zijn van een innovatieve uitstroom uit de EU.

de europarlementariërs zijn van mening dat er ook toezicht nodig is op diegene die crypto-assets uitgeven en verhandelen. Hierbij voegden ze toe dat kwesties van transparantie, openbaarmaking, autorisatie en het toezicht op transacties aangepakt dienen te worden. Daarnaast zouden consumenten beter moeten worden geïnformeerd over de risico’s, kosten en lasten. De commissie voegde ook toe dat andere IT-sectoren kunnen worden belast in de toekomst. Er werd gezegd:

“Europarlementariërs benadrukken dat andere industrieën (bijvoorbeeld de videogames- en entertainmentindustrie, datacenters) ook energiebronnen verbruiken die niet klimaatvriendelijk zijn.”

De Europarlementariërs zeiden daarnaast dat ze de Europese Commissie opriepen “om te werken aan wetgeving die deze problemen in verschillende sectoren aanpakt.” Ook willen zij dat de Europese Autoriteit toezicht gaat houden op de effecten en markten die tokens uitgeven, terwijl de verantwoordelijkheid van de Europese Bankautoriteit zal gaan over het toezicht op elektronisch geld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!