Bakkt

Paypal heeft diensten op stop gezet in Rusland

Een aantal betalings- en overmakingsplatformen, waaronder nu ook Paypal, hebben de toegang tot hun diensten in Rusland beperkt nu de westerse sancties over de invasie van Moskou in Oekraïne zich blijven uitbreiden. Fintechbedrijven hebben hun activiteiten in de Russische Federatie ook beperkt in antwoord op de oproep van Kiev om hulp.

Betalingsgigant Paypal stopt diensten in Rusland, maar handhaaft voorlopig geldopnames


Paypal, de wereldwijde online betalingsprovider, heeft zich aangesloten bij een groeiende lijst van fintechbedrijven die westerse sancties tegen Rusland steunen naar aanleiding van zijn beslissing om buurland Oekraïne binnen te vallen. Het bedrijf, dat Russen enkel cross-border transacties had aangeboden, heeft zaterdag zijn diensten in de Russische Federatie stopgezet.

Geciteerd door Reuters, verklaarde president en chief executive Dan Schulman de stap met “de huidige omstandigheden”, waarbij hij opmerkte dat Paypal aan de kant staat van de internationale gemeenschap en de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne veroordeelt. Het platform stopte eerder deze week met het accepteren van nieuwe gebruikers uit Rusland.

Bij monde van een woordvoerder voegde Paypal er echter aan toe dat geldopnames voor onbepaalde tijd zullen worden ondersteund. De betalingsgigant is van plan om “ervoor te zorgen dat rekeningsaldi worden verspreid in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving.”

De aankondiging komt na oproepen van ambtenaren in Kiev om de diensten in Rusland op te schorten en de Oekraïense inspanningen voor fondsenwerving te ondersteunen. Het Amerikaanse bedrijf in Californië onthulde voor het weekend dat het “meer dan 150 miljoen dollar heeft helpen inzamelen voor liefdadigheidsinstellingen die de respons ondersteunen”. De Oekraïense regering en lokale NGO’s hebben ook miljoenen aan crypto donaties ontvangen.

De stap van Paypal komt nadat andere betalings- en overboekingsplatformen eind februari al bepaalde diensten in Rusland hadden opgeschort. Daartoe behoren Wise, dat cross-border betalingen voor Russische gebruikers verwerkte, en Remitly dat geldovermakingen faciliteerde.

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fintechbedrijf Wise legde aanvankelijk een dagelijkse limiet van £200 ($265) op voor overschrijvingen naar de Russische Federatie, maar schortte later alle geldovermakingen op toen de VS en haar Europese bondgenoten meer beperkingen oplegden aan het financiële systeem van het land, waaronder de uitsluiting van een aantal Russische banken uit het interbancaire betalingssysteem SWIFT.

Als gevolg van de strengere sancties heeft Remitly ook de ondersteuning van geldovermakingen voor Russische ontvangers stopgezet. Soortgelijke maatregelen werden ook door andere aanbieders van overboekingsdiensten ingevoerd, waaronder Transfergo en Zepz.

Volgens berichten in cryptomedia heeft het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Revolut betalingen aan Rusland en zijn bondgenoot Wit-Rusland opgeschort, terwijl in een aankondiging op zijn websites staat dat het fintechbedrijf er alles aan doet om ervoor te zorgen dat zijn gebruikers geld naar Oekraïne kunnen sturen. In een blogpost benadrukte de CEO van het bedrijf, Nik Storonsky, dat hij zowel Russische als Oekraïense wortels heeft en sprak hij zijn verzet tegen de oorlog uit.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN