Riccardo Spagni voormalig ontwikkelaar van Monero gearresteerd voor fraude

Riccardo Spagni, een voormalig ontwikkelaar van Monero (XMR) en mede-oprichter van het project Yat, is gearresteerd op beschuldiging van bedrijfsfraude. Spagni wordt momenteel vastgehouden door de Amerikaanse autoriteiten en wordt uitgeleverd aan Zuid-Afrika in verband met beschuldigingen van fraude in Zuid-Afrika tussen 2009 en 2011. Dit volgens documenten die zijn ingediend bij een rechtbank in Tennessee.

De aanklachten staan ​​los van Spagni’s rol bij Monero, maar hebben te maken met facturen die meer dan tien jaar geleden zijn ingediend. Spagni werkte toen als werknemer van een Zuid-Afrikaans bedrijf genaamd Cape Cookies. Autoriteiten beweren dat Spagni valse facturen van andere bedrijven heeft gemaakt en er met het geld vandoor is gegaan.

In de documenten die zijn ingeleverd bij de rechtbank staat het volgende:

“Als medewerker van Cape Cookies onderschepte Riccardo Spagni facturen van een ander bedrijf, Ensync, met betrekking tot informatietechnologiegoederen en -diensten die het aan Cape Cookies had geleverd. Spagni gebruikte willens en wetens valse informatie om soortgelijke facturen te fabriceren die zogenaamd van Ensync waren, daarbij vertrouwend op details zoals het BTW-nummer (BTW) en bankrekeninggegevens van dit bedrijf”.

Het document gaat verder met:

“Het bewijs dat Riccardo Spagni bij deze fraude betrokken was, bestaat uit getuigenverklaringen en bankgegevens. Dit bewijs geeft aan dat Spagni 1.453.561,47 Zuid-Afrikaanse Rand, of ongeveer $99.185, heeft ontvangen als resultaat van zijn pogingen om Cape Cookies te bedriegen.”

De regering van Zuid-Afrika beweert dat de facturen niet de echte bankrekening van Ensync bevatten, maar eerder een bankrekening die volledig door Riccardo Spagni werd beheerd. Spagni werd vorige maand tijdens een geplande tankstop in Nashwille gearresteerd toen hij op weg was naar Los Cabos, Mexico. De arrestatie werd gedaan op verzoek van de Zuid-Afrikaanse regering. Als Spagni wordt veroordeeld, kan hij tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Op 30 april heeft de Zuid-Afrikaanse politie een openbare kennisgeving uitgegeven. Spagni is volgens de kennisgeving “twee keer niet voor de rechtbank verschenen en alle pogingen van de onderzoeksfunctionaris om de verblijfplaats van de beschuldigde vast te stellen waren vergeefs.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!