De Mexicaanse autoriteiten hebben bekendgemaakt dat cryptocurrencies geen wettig betaalmiddel zullen zijn in het land. Bovendien werden financiële instellingen gewaarschuwd om geen gebruik van crypto te maken. Volgens de autoriteiten kunnen instellingen risico lopen op een boete als ze dit wel doen.
De aankondiging van de Centrale Bank en het ministerie van Financiën van Mexico komt kort nadat de Mexicaanse zakenman Ricardo Salinas Pliego, zei dat hij ernaar streeft om Banco Azteca de eerste bank in Mexico te maken die Bitcoin accepteert. Eerder deze maand werd El Salvador het eerste land dat de Bitcoin heeft geaccepteerd als wettig betaalmiddel.
Dat de Mexicaanse autoriteiten tegen crypto zijn is duidelijk. In 2018 werd een wet aangenomen dat crypto nooit als een wettig betaalmiddel zou worden beschouwd. De Mexicaanse minister van Financiën, Arturo Herrera, gaf tijdens een persconferentie aan dat de huidige wetten het gebruik van cryptovaluta in het financiële systeem verbiedt en dat dit op korte termijn niet snel zal veranderen, aldus Reuters.
Cryptocurrencies zijn vaak volatiele en speculatieve activa en hoewel ze kunnen worden verhandeld, hebben ze niet dezelfde functie als geld, “omdat hun acceptatie als betaalmiddel beperkt is en ze geen goede reserve- of referentiewaarde zijn”, zei de uitspraak.
De aankondiging door de toezichthouders is een herhaling van de bestaande wet.
“De financiële autoriteiten herhalen hun waarschuwingen… over de risico’s die inherent zijn aan het gebruik van zogenaamde ‘virtuele activa’ als ruilmiddel, als waardeopslag of als een andere vorm van investering”, luidde de nieuwe verklaring.