Nederlandse startup Wordproof ontvangt €1 miljoen aan subsidie van Europese Innovatieraad

Gisteren heeft de Europese Innovatieraad (EIC), in het kader van het programma “Blockchains for Social Good”, zes projecten €5 miljoen aan subsidie ​​verleend.

Sinds de aankondiging van het programma in mei 2018 ontving de EIC 176 aanvragen uit 43 landen, waarvan 19 buiten de EU. Volgens het persbericht was het primaire doel van de wedstrijd om te onderzoeken hoe blockchain verschillende maatschappelijke problemen kon aanpakken.

EIC zei het volgende:

“Hoewel het revolutionaire potentieel van blockchains met name in het financiële domein is getest, zijn de mogelijke toepassingen ervan in sociale domeinen en om duurzaamheidsproblemen aan te pakken veel minder onderzocht.”

Daarnaast zei de Europese Innovatieraad:

“Zes winnaars zijn geselecteerd om schaalbare, inzetbare en impactvolle blockchain-oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen te identificeren.”

Een Nederlands tintje

De eerste plaats, die een subsidie ​​van €1 miljoen kreeg, was in de categorie “Quality Content”. Deze plek ging naar een Nederlandse startup, genaamd Wordproof. Dit is een bedrijf die een blockchain-verificatiesysteem ontwikkelde dat tot doel heeft te helpen bij het bestrijden van verkeerde informatie en “nepnieuws” op internet.

Oprichter van WordProof, Sebastiaan van der Lans, aan zei het volgende tegen Decrypt:

“WordProof wil blockchain-technologie gebruiken om het vertrouwen in het internet te herstellen. We bouwen een universeel tijdstempelecosysteem, een wereldwijde standaard die consumenten een methode biedt om de betrouwbaarheid van content te verifiëren.”

Hij gaf verder aan dat de nieuwswebsite Indebuurt.nl, onderdeel van de Belgische uitgeverij DPG Media, de tijdstempeltechnologie van WordProof al heeft geïmplementeerd om haar artikelen te beschermen.

Hij ging verder met:

“We verwachten dat zoekmachines en sociale mediaplatforms erkennen dat DPG het eigendom van haar artikelen claimde via tijdstempels. Bezoekers die op internet zoeken, kunnen DPG-publicaties bovenaan de zoekresultaten zien en niet een ander platform dat toevallig groter is dan de lokale website.”

De andere winnaars

Een andere subsidie ​​van €1 miljoen ging naar de Britse startup PPP die een systeem van zogenaamde Proof Points ontwikkelt om bedrijven te helpen “hun sociale impact in de toeleveringsketens achter hun bedrijf en producten aan te tonen”.

Het Finse GMeRitS kreeg hetzelfde bedrag voor het uitvoeren van grootschalige experimenten met alternatieve economische structuren. De startup wil bijdragen aan financiële inclusie door verschillende anti-rivaliserende compensatie- en bestuursstructuren te evalueren.

Het UnBlocked Cash Project OXBBU, opgericht door het Ierse Oxfam en de Franse startup Sempo, ontving een subsidie ​​van €500.000 voor het ontwerpen van een gedecentraliseerd model dat op zoek is naar manieren om “internationale hulp te verlenen aan door rampen getroffen vrouwen en mannen”, maar dan op een efficiëntere, transparantere en duurzame manier.

De laatste winnaar kreeg ook €500.000 en dat was de startup CKH2020. Dit is een blockchain-platform voor het oplossen van consumentengeschillen in e-commerce, en een gedecentraliseerde autonome digitale markt voor peer-to-peer energiehandel PROSUME.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!