Digitale valuta

Rusland’s nieuwe wetsvoorstel kan wel eens het einde van cryptocurrencies in het land betekenen

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Russische wetgevers hebben sancties voorgesteld, waarbij illegaal gebruik van cryptocurrencies strafbaar is met een boete van 2 miljoen roebel (€25.500) en zeven jaar gevangenisstraf.

Het Russische zakelijke nieuwsplatform, RBC, meldde dat de codes voor administratieve en strafbare feiten bevestigd zijn, echter zijn ze nog niet wettelijk goedgekeurd.

2 verschillende wetsontwerpen

Een van de wetsontwerpen heeft als doel om de uitgifte en alle operaties met betrekking tot cryptocurrencies toe te staan, terwijl particulieren en bedrijven het niet mogen accepteren als een vorm van betaling. Mensen die al over cryptocurrencies beschikken, moeten deze registreren bij de belastingdienst en uitleggen hoe zij aan hun cryptocurrencies gekomen zijn.

In een ander concept werd voorgesteld om nieuwe secties toe te voegen aan het strafrecht van het land voor illegale activiteiten met digitale middelen.

Als dit wetsvoorstel bijvoorbeeld wordt aangenomen, kunnen bedrijven die digitale activa uitgeven of beheren, “met gebruikmaking van in Rusland geregistreerde sites of technische apparatuur in Rusland”, mogelijk een boete krijgen van maximaal twee miljoen roebel (€25.500) als ze geen goedkeuring krijgen van een speciaal register bij de centrale bank van Rusland. Individuen zouden boetes krijgen tot 500.000 roebel (ongeveer €6.400).

Bovendien zouden bedrijven, mits ze een transactie uitvoeren voor goederen en/of diensten, een boete van maar liefst één miljoen roebel (€12.750) riskeren. Individuen riskeren een boete tot 200.000 roebel (ongeveer €2.550).

Tevens zijn cryptocurrency-aankopen in Rusland, vanuit contant geld of door een overschrijving vanuit rekeningen die geopend zijn bij Russische banken, eveneens strafbaar volgens de voorgestelde wetten.

Cryptocurrency-bedrijven zullen verhuizen

Yuri Pripachkin, president van de Russische Vereniging van Crypto-economie en Blockchain, beweert dat het nieuwe wetgevingspakket in wezen een volledig verbod op cryptocurrencies omvat, en Russische bedrijven niet zal laten profiteren van deze technologie.

Hij is van mening dat de nieuwe regels, als ze in de wet worden ingevoerd, kunnen leiden tot een massale uittocht van bedrijven uit Rusland om te verhuizen naar buurlanden met meer cryptovriendelijke rechtsgebieden. Hij zei het volgende:

“In feite stelt [de Russische regering] voor om met eigen handen een nieuw ijzeren gordijn in de digitale economie te bouwen.”

Dmitry Kirillov, senior belastingadvocaat bij Bryan Cave Leighton Paisner en docent aan de Moscow Digital School, zei dat als deze voorstellen worden goedgekeurd en in hun huidige vorm van kracht worden, dit het einde betekent van de circulatie van cryptocurrencies in Rusland.

Als eigendom verliezen cryptocurrencies hun waarde omdat het niet kan worden verkocht. “Het delven of ruilen van 3,5 Bitcoins leidt tot strafrechtelijke aansprakelijkheid”, voegde hij eraan toe.

Kirillov bevestigde dat individuen, waaronder particuliere ondernemers en rechtspersonen, niet het recht zullen hebben om transacties uit te voeren met digitale valuta, bijvoorbeeld om deze te accepteren als betaling voor goederen of diensten.

Hij zei:

“Mensen die momenteel cryptocurrencies bezitten, zullen gedwongen worden om er vanaf te komen, voordat de wet in werking treedt of het risico lopen en ondergronds gaan. Doelen die op deze manier worden bereikt, zijn het tegenovergestelde van wat er wordt verklaard. Over het algemeen draagt ​​het idee om een ‘IJzeren Gordijn’ over crypto te laten vallen, naar mijn mening, niet bij aan de ontwikkeling van bedrijven of de interactie van Rusland met de wereldeconomie op digitaal niveau.”

Wat vinden jullie van deze ontwikkeling? En wat voor invloed gaat dit hebben? Laat het ons weten op onze socials!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN