Bitcoin Nieuws

10-jarig jubileum Bitcoin Pizza Dag & winactie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Iedereen kent het verhaal wel van de persoon die 10.000 Bitcoin (BTC) betaalde voor twee heerlijke pizza’s. De persoon in kwestie was Laszlo Henyacz en het is vandaag precies 10 jaar geleden dat hij deze twee pizza’s bestelde.

We hopen dat hij genoten heeft van deze pizza’s want als hij deze Bitcoins had vastgehouden, dan waren deze op dit moment €83,14 miljoen waard geweest. Een duur grapje dus..

Duurste pizza óóit?

Voor de mensen van buitenaf lijkt de crypto-community af en toe wel op een cult of religie. Vooral omdat de markt ook zijn eigen ‘feestdagen’ heeft. Op 3 januari is het bijvoorbeeld Proof-of-Keys dag, om de verjaardag van Bitcoin te vieren. Vandaag is het echter tijd om de Bitcoin pizza dag te vieren.

De toppings op zijn pizza waren, naar verluidt, plakjes tomaat, groene paprika, uien, pepperoni, salami, olijven en worst. Destijds waren deze 10.000 BTC een totaalbedrag van ongeveer €25 waard; vandaag is 10.000 BTC €83,14 miljoen waard.

De dag is niet alleen belangrijk omdat het de ‘allereerste’ Bitcoin-transactie was, maar ook omdat het de eerste keer was dat Bitcoin een ‘marktprijs’ toegewezen kreeg, slechts $0,0028 per BTC. Deze ‘marktprijs’ was echter volgens de huidige normen zeer onofficieel.

De transactie werd volgens de huidige maatstaven ook nogal ‘onofficieel’ uitgevoerd; er waren in 2010 geen betalingsrails of Bitcoin-to-fiat omwisseldiensten voor handelaren, zoals die er nu wel zijn; Laszlo Hanyecz betaalde zelfs niet eens rechtstreeks aan een pizzaria.

Bitcoin-talk bericht

Het begon allemaal op 18 mei 2010 op het beroemde BitcoinTalk-forum, waar veel Bitcoin-tradities begonnen zijn.

Op dit bekende forum plaatste Hanyecz de legendarische post waarin hij verklaarde dat hij 10.000 BTC wilde inwisselen voor 2 pizza’s.

“Ik betaal 10.000 Bitcoins voor een paar pizza’s. Misschien wel twee grote, dus ik heb er nog wat over voor de volgende dag. Ik hou ervan om overgebleven pizza te hebben om later aan te knabbelen. Je kunt de pizza zelf maken en naar mijn huis brengen of voor me bestellen bij een afhaaltent, maar ik streef ernaar om eten te laten bezorgen in ruil voor Bitcoins waar ik het niet zelf hoef te bestellen of te bereiden, een beetje zoals het bestellen van een ‘ontbijtbord’ in een hotel of zoiets, ze brengen je gewoon iets te eten en je bent gelukkig!”

Ironisch genoeg duurde het een paar dagen voordat iemand op het aanbod inging. Jeremy Sturdivant (ook bekend als ‘jercos’), een andere crypto-liefhebber, stemde in met het voorstel en de twee sloten een deal. Sturdivant, ervan uitgaande dat hij een deel van die 10.000 BTC bewaard heeft, zou één van de rijkste, onafhankelijke, pizza-tussenpersonen aller tijden kunnen zijn.

Winactie: win de prijs van een pizza in BTC!

Omdat we deze dag willen vieren, hebben wij een leuke winactie bedacht. Als je dit bericht liked en deelt op Twitter, maak je kans om €15 aan BTC te winnen.

Mocht je winnen, sta je echter wel voor een moeilijke keuze.. Ga je een pizza bestellen of hou je het bedrag vast?

Wij wensen iedereen heel veel succes!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN