Bitcoin koers

Twee analisten/critici geven hun mening over de ideale blokgrootte van Bitcoin

Twee analisten/critici van digitale activa hebben hun mening gegeven met betrekking tot het debat over de ideale blokgrootte van Bitcoin (BTC) dat al een gehele tijd aan de gang is.

Waarom moet de blokgrootte aangepast worden?

Op dit moment is de blokgrootte van Bitcoin 1 MB. Het Bitcoin-netwerk kan momenteel maar ongeveer 10 transacties per seconde verwerken. 10 transacties x 86.400 seconden in een dag = 864.000 transacties per dag. Dit is dus niet heel erg snel en betekent dat het netwerk snel ‘overbelast’ raakt, als veel mensen er gebruik van maken.

Een oplossing hiervoor is de blokgrootte aanpassen naar bijvoorbeeld 8MB. Hierdoor passen er meer transacties in 1 blok en is de schaalbaarheid vergroot. Dit is echter niet zo makkelijk, omdat er een consensus moet onstaan tussen alle betrokkenen om deze wijziging goed te keuren. In 2017 werd deze consensus niet bereikt en zo is er een splitsing ontstaan, Bitcoin en Bitcoin Cash.

Een andere oplossing is gebruik maken van een off-chain oplossing, zoals het Lightning Network. Deze oplossing vormt een tweede laag over de Bitcoin-blockchain en in deze laag vinden de transacties plaats. Het is echter wel zo dat deze oplossing ook voor meer centralisatie zorgt.

1xbit

Hoe groot moet de blokgrootte worden?

De discussie blijft dus doorgaan over wat de beste oplossing is. De twee analisten/critici hebben echter verklaard dat, wat iemand ook zegt, ze nog steeds denken dat middenweg de beste oplossing is, en als het niet haalbaar is, kan Bitcoin gecentraliseerd worden.

Ze voerden verder aan dat als de blokgrootte klein is, transactiekosten kunnen stijgen omdat de klanten mogelijk willen dat hun transacties aan een blok worden toegevoegd. Zo krijg je dus veel concurrentie op een bepaald blok en daardoor stijgt de prijs per transactie.

Ze zeiden verder dat als ze zich geen hoge transactiekosten kunnen veroorloven, ze erg lange tijd zullen moeten wachten om hun transacties af te ronden. Bovendien, als de blokgrootte te groot is, kan dit voor de miners problemen veroorzaken in de zin dat ze veel schijfruimte en netwerksignaal nodig hebben om het netwerk te kunnen laten draaien.

Als dit gebeurt, zijn kleinschalige bedrijven, zoals Coinbase of Bitpay, nuttig om te helpen bij bulktransacties, wat op zijn beurt grotere bedrijven meer controle geeft over het digitale activum.

Niet te groot, maar ook niet te klein

CEO van cryptobedrijf Zcash, Zooko Wilcox, merkte op dat het debat over de ideale blokgrootte van Bitcoin al heel lang gaande was, nadat een hoofdonderzoeker bij MIT een diagram had voorgesteld over wat ideaal zou zijn.

De onderzoeker zei dat kleine blokken zouden betekenen dat miners gedwongen zouden worden om slechts kleine transacties te doen, wat op zijn beurt kleine bedrijven zal dwingen om hogere kosten per transactie in rekening te brengen.

Hij merkte ook op dat als de blokken groot zouden zijn, alleen grotere instellingen transacties zouden kunnen goedkeuren en hierdoor het grootste deel van het Bitcoin-netwerk zouden kunnen controleren.

De onderzoeker zei dat hoewel de ideale blokgrootte van Bitcoin onbekend is, miners mogelijk het moeten gaan doen met wat ze krijgen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN