Een diepgaande analyse van IntoTheBlock keek naar de netwerkeffecten van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) en ontdekte dat het veel gemakkelijker was om te berekenen en te volgen op Ethereum.
De rol van Ethereum als facilitator van DeFi (gedecentraliseerde finance) heeft het potentieel om de netwerkeffecten te versterken en meer gebruikers aan te trekken, terwijl de aard van Bitcoin (schaarste) betekent dat het een veel lagere netwerkeffectwaarde heeft.
Hoewel cryptocurrencies vaak geanalyseerd worden, wordt er naar het netwerkeffect niet of nauwelijks gekeken. De analyse paste de wet van Metcalfe toe, die stelt:
“De waarde van een netwerk neemt kwadratisch toe met het aantal aangesloten apparaten. Eenvoudig gezegd, hoe meer apparaten onderdeel zijn van het netwerk, hoe meer waarde het netwerk voor de gebruikers heeft.”
Bij toepassing op Bitcoin kwam de wet van Metcalfe tot een interessante conclusie. Volgens een paper van het Swiss Finance Institute, in plaats van evenredig te zijn met het kwadraat van zijn gebruikers, leek de netwerkwaarde van Bitcoin evenredig met een exponent van 1,69 van het aantal gebruikers. Er wordt aangenomen dat het schaars verbonden netwerk van Bitcoin de oorzaak was van de lagere exponent.
In tegenstelling tot Bitcoin, waar slechts 1 miljoen van de 30 miljoen adressen met saldo actief zijn, heeft Ethereum aanzienlijk meer adressen. Uit de gegevens van IntoTheBlock bleek dat er in totaal 38,57 miljoen adressen zijn met saldo op het Ethereum-netwerk. Er zijn echter slechts 380.000 dagelijks actief.
Net als bij Bitcoin hangt het aantal actieve dagelijkse adressen op Ethereum nauw samen met de prijs. Lucas Outumuro, schrijver van het rapport van IntoTheBlock, legt uit waarom:
“Dit is logisch omdat gebruikers van ether meer waarde uit Ethereum kunnen halen als er meer gebruikers of applicaties zijn die het gebruiken.”
Hij ontdekte ook dat de rol van Ethereum, als de infrastructuur voor DeFi, het potentieel heeft om deze netwerkeffecten verder te versterken, naarmate meer ontwikkelaars werken aan het verbeteren van de basislaag. Vervolgens zullen er meer dApps op worden gebouwd, waardoor meer eindgebruikers worden aangetrokken en op zijn beurt meer protocol ontwikkelaars.
Dit creëert, volgens de analyse, een netwerkeffect dat erg lijkt op wat gewoonlijk wordt gezien bij grote technologiebedrijven.