Blockchain Nieuws

Mercedes Benz start blockchain pilot met Circulor

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

De Duitse autofabrikant Mercedes Benz en blockchain startup Circulor rollen samen een blockchain pilot uit die gericht is op het opsporen van koolstofemissies in de kobalt-supply chain. Dit volgens een persbericht van 30 januari.

Waarom kobalt?

Het project zal zich in eerste instantie richten op de levering van kobalt, die recent problemen hebben opgeroepen met betrekking tot herkomst en ethiek.

Kobalt is een belangrijk mineraal voor het maken van lithium-ionbatterijen. Het grootste deel van de kobaltproductie komt uit de Democratische Republiek Congo, een regio die wordt bekritiseerd vanwege de onethische omstandigheden voor de winning van kobalt. In 2017 schatten de Verenigde Naties dat 168 miljoen kinderen wereldwijd in uitbuitingsomstandigheden werkten, met ongeveer 40.000 kinderen in kobaltmijnen in de DRC. Dat betekent dat het vooral belangrijk is voor bedrijven om te weten waar de materialen voor hun producten vandaan komen.

De pilot

Volgens het bericht is het project van Mercedes en Circulor onderdeel van de Startup Autobahn-initiatief, gericht op het identificeren van auto’s van de volgende generatie. De bedrijven zullen blockchain inzetten om de uitstoot van klimaatrelevante gassen en de hoeveelheid gerecyclede materialen langs de complexe toeleveringsketens van fabrikanten van batterijcellen te traceren.

Dit zal Mercedes naar verluidt helpen te bepalen of zijn partnerbedrijven voldoen aan zijn duurzaamheidsvereisten, vooral als het gaat om mensenrechten.

Mercedes is uiteindelijk van plan om de gegevens, die tijdens deze pilot zijn verzameld, te gebruiken om zijn nieuwe CO2-neutrale personenwagenpark te ontwikkelen.

Autofabrikanten en blockchain

Mercedes is niet de eerste autofabrikant die zich wendt tot blockchain technologie op het gebied van duurzaamheid en ethische inkoop van producten. Volvo is ook een samenwerking aangegaan met Circulor om grondstoffen via de toeleveringsketen te traceren.

De Indiase autofabrikant Tata Motors kondigde afgelopen september zijn voornemen aan om blockchain-oplossingen te integreren in zijn interne processen. Het bedrijf wil blockchain-gebaseerde oplossingen toepassen in verschillende aspecten van de auto-industrie, waaronder parkeermarkt, vraagvoorspellingsalgoritme en de realtime monitoring van brandstofkwaliteit.

Autofabrikant BMW gooit het echter over een andere boeg. De Duitse autofabrikant gaat vanaf 2020 grondstoffen, zoals kobalt en lithium, zelf inkopen.

Hoofd inkoop Niels Angel zei het volgende tegen NU.nl:

“Er zijn grondstoffen genoeg in de wereld, maar het komt niet altijd uit de ‘juiste’ landen. We weten dat men daar kritisch over is. Vandaar dat we zelf mijnen hebben bezocht en geïnspecteerd. We kopen nu alles zelf in, zodat we precies weten waar het vandaan komt.”

Vanaf 2021 hoopt BMW door zelf in te kopen de hele aanvoerketen te kunnen controleren. Op deze manier denkt het bedrijf geen blockchain technologie nodig te hebben.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN